Kotlety z kaszy jaglanej z dynią

niedziela, 26 lutego 2017

Kotlety z kaszy jaglanej z dynią

Przepis na kotleciki z kaszy jaglanej i szpinaku okazał się być prawdziwym blogowym hitem, a dziś mam dla Was coś podobnego. Kotlety z kaszy jaglanej z dynią, bo o nich mowa, to bardziej wypasiona i wegańska odsłona lubianego przez Was dania. Bo do tego przepisu wykorzystałam też dynię i suszone pomidory, pachnie tu przyprawami, jest bardziej intensywnie w smaku niż w poprzedniej recepturze. 
Ja w tym przepisie wykorzystałam babkę płesznik (kupicie ją na przykład w aptece w formie proszku), bo chwilowo ze swojej diety wykluczyłam produkty odzwierzęce i zostałam weganką. Babki nie musicie namaczać, wystarczy dodać proszek do masy na kotlety z kaszy jaglanej i odstawić do lodówki. Łyżka zmielonej babki płesznik to odpowiednik jednego jajka, więc jeśli nie macie jej pod ręką, spokojnie możecie wykorzystać zwykłe jajko do przygotowania tego dania. 
Jeśli ugotujecie za dużo kaszy, wykorzystajcie nadmiar i przygotujcie czekoladowy budyń jaglany lub budyń jaglany z malinami na śniadanie.
Kotlety z kaszy jaglanej z dynią

Kotlety z kaszy jaglanej z dynią - składniki na 10 kotletów

1 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 2/3 szklanki suchej kaszy)*
300 g dyni (u mnie piżmowa)
2 garście szpinaku baby
3 ząbki czosnku
5 połówek suszonych pomidorów w oleju
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka babki płesznik lub mielonego siemienia (w wersji wege 1 jajko)
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Ziarna kolendry i kuminu prażymy na suchej patelni aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Przesypujemy do moździerza i rozcieramy na proszek. Dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy.

Na dużej patelni na małej ilości oleju przesmażamy szybko przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy i chwile smażymy.
Dodajemy obraną i startą na dużych oczkach tarki dyni, smażymy przez 5 minut. Liście szpinaku kroimy w paseczki i dodajemy na patelnię. Smażymy kolejne 5 minut, żeby szpinak zrobił się miękki.
Kotlety z kaszy jaglanej z dynią
Na patelnię dodajemy kaszę i pokrojone na kawałki pomidory, doprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy babkę płesznik lub jajko. Mieszamy dokładnie i wstawiamy masę na kotlety z kaszy jaglanej do lodówki na godzinę.

Po tym czasie Z masy formujemy kotleciki i układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej matą silikonowa lub papierem do pieczenia. Ja do formowania kotletów używam okrągłej foremki, dzięki której zachowują one kształt.

Kotlety z kaszy jaglanej z dynią pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, po 20 minutach delikatnie odwracając je na drugą stronę.


*do tych kotletów najlepiej ugotować kaszę na sypko - po wypłukaniu wsypujemy kaszę do garnka i zalewamy taką ilością wody, by sięgała ona 1 cm powyżej poziomu kaszy. Kaszę gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, wyłączamy gaz, garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy kaszę na 10 minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!