Wegańskie spaghetti bolognese

piątek, 3 lutego 2017

Wegańskie spaghetti bolognese

Wegańskie spaghetti bolognese, czyli warzywna, nieco oszukana wersja włoskiego klasyka! Zamiast mielonego mięsa u  mnie na talerzu pojawił się zielony groszek, poza tym, wszystko według zasad włoskiej sztuki kulinarnej. Jeśli nie macie pod ręką groszku, wykorzystajcie czarną lub zieloną soczewicę. Ja akurat miałam czekający na wykorzystanie groszek, dlatego on pojawił się w moim daniu.
Tak jak w oryginalne, to wegańskie spaghetti po bolońsku mamy tu marchewkę i selera, czerwone wino i krojone pomidory. Choć składników jest tu sporo przygotowanie dania nie jest zbyt pracochłonne. Jedynie trzeba pozwolić mu powoli się gotować, co zajmie kilkadziesiąt minut. I po tym czasie mamy sycący, pełnowartościowy wegański posiłek.
Przepis z Green Kitchen Stories.

Wegańskie spaghetti bolognese - składniki na 3 porcje

2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
4 łyżki posiekanych czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka posiekanej bazylii (lub łyżka suszonej)
1 łyżka świeżego oregano (lub łyżeczka suszonego)
125 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g suchego zielonego grochu
250 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 puszki krojonych pomidorów
sól, pieprz, cukier do smaku

Wieczorem, dzień przed gotowaniem spaghetti, płuczemy na sicie groch, wsypujemy go do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na minimum 6 godzin. Po tym czasie ponownie odcedzamy go na sicie, przelewamy zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości, by sięgała 3 cm powyżej warstwy grochu. Gotujemy aż będzie al dente - około 30 minut i odcedzamy.
Wegańskie spaghetti bolognese
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Szklimy posiekaną drobno cebulę, po kilku minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchew pokrojoną w półplasterki i selera pokrojonego w plasterki o grubości około 5 mm. Smażymy przez kilka minut,następnie dodajemy zioła, liść laurowy i oliwki. Zalewamy całość winem i gotujemy na średnim ogniu, aż alkohol wyparuje.

Na patelnię dodajemy ugotowany groch, bulion i pomidory. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, by sos bolognese lekko bulgotało.
Wegańskie spaghetti bolognese
Gotujemy przez około 30-40 minut - sos powinien odparować, warzywa powinny być tylko delikatnie twarde, ale nie rozgotowane. Danie doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Makaron gotujemy al dente, wykładamy na talerze i dodajemy sos. Wegańskie spaghetti bolognese posypujemy świeżymi ziołami.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!