Pączki pieczone bananowe

piątek, 10 lutego 2017

Pączki pieczone bananowe

Pączki pieczone, czyli amerykańskie donaty smakują najlepiej jeszcze ciepłe. Ale jeśli chcecie je na przykład zanieść do pracy następnego dnia lub nie dacie rady zjeść ich wszystkich od razu, warto przygotować je w taki sposób, by były dłużej świeże. Na przykład dodając do ciasta banana. Dzięki temu ciasto nie tylko jest bardziej wilgotne, ale banan nadaje mu smak i słodkości.
Do tego polewa z masła orzechowego i posiekana czekolada i mamy deser idealny! Najlepszy tuż po upieczeniu.

Pączki pieczone bananowe

Pączki pieczone bananowe - składniki na 6 donatów

1 dojrzały banan
3 łyżki cukru
1 jajo
2 łyżki oleju
90 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Dodatkowo
2 łyżki gładkiego masła orzechowego
30 g mlecznej czekolady

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

Banana miksujemy na pulpę. Dodajemy jajko i cukier i ubijamy do połączenia składników. Cały czas miksując, wlewamy olej.
Pączki pieczone bananowe
Sypkie składniki przesiewamy przez sito do mikrych składników i miksujemy tylko do powstania jednolitego ciasta bez grudek mąki.

Ciasto na pączki pieczone przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim wysmarowane wcześniej gniazda foremki do donatów do 3/4 wysokości.

Pączki bananowe pieczemy 10 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu chwile studzimy w foremce, następnie przekładamy na kratkę, by ostygły.
Pączki pieczone bananowe
W międzyczasie w małym garnuszku podgrzewamy masło orzechowe, by nabrało płynnej konsystencji. Odstawiamy na około 10 minut, by stężało i nie spływało z łyżki. Zanurzamy w polewie z masła orzechowego każdego pączka i posypujemy wierzch posiekaną czekoladą.
Pączki pieczone bananowe

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!