Do tego polewa z masła orzechowego i posiekana czekolada i mamy deser idealny! Najlepszy tuż po upieczeniu.
Pączki pieczone bananowe - składniki na 6 donatów
1 dojrzały banan3 łyżki cukru
1 jajo
2 łyżki oleju
90 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Dodatkowo
2 łyżki gładkiego masła orzechowego
30 g mlecznej czekolady
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Banana miksujemy na pulpę. Dodajemy jajko i cukier i ubijamy do połączenia składników. Cały czas miksując, wlewamy olej.
Sypkie składniki przesiewamy przez sito do mikrych składników i miksujemy tylko do powstania jednolitego ciasta bez grudek mąki.
Ciasto na pączki pieczone przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim wysmarowane wcześniej gniazda foremki do donatów do 3/4 wysokości.
Pączki bananowe pieczemy 10 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu chwile studzimy w foremce, następnie przekładamy na kratkę, by ostygły.
W międzyczasie w małym garnuszku podgrzewamy masło orzechowe, by nabrało płynnej konsystencji. Odstawiamy na około 10 minut, by stężało i nie spływało z łyżki. Zanurzamy w polewie z masła orzechowego każdego pączka i posypujemy wierzch posiekaną czekoladą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!