Klopsiki z soczewicy - składniki na 2 porcje
Składniki na klopsiki:
200 g suchej czerwonej soczewicy
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
40 g płatków owsianych
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 porcje makaronu spaghetti
250 g pieczarek
łyżka masła
puszka pomidorów koktajlowych
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
Soczewicę przesypujemy na sito i przelewamy wodą. Wsypujemy do garnka i zalewamy 500ml zimnej wody. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.
3/4 ugotowanej soczewicy miksujemy na papkę w malakserze, resztę zostawiamy w całości. Soczewicę mieszamy i dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek, oliwę, koncentrat, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy z masy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji powinno wyjść 13-15 klopsików.
Jeśli klopsiki nie będą chciały się lepić, wstawiamy masę na 30 minut do lodówki.
Klopsiki pieczemy w temperaturze 190 przez 15-20 minut, w czasie pieczenia odwracając je delikatnie, by zrumieniły się równomiernie.
Kiedy klopsiki z soczewicy się pieką, przygotowujemy makaron i sos.
Spaghetti gotujemy al dente.
Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy na maśle, aż puszczą sos i odparuje on. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelnię wlewamy pomidory i redukujemy, by sos zgęstniał, gotując około 7 minut. Doprawiamy do smaku ziołami, szczypta cukru oraz sola i pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym, wykładamy na sos pieczarki, a na wierzch układamy klopsiki. Podajemy od razu.
na szczęście również jestem wege i z chęcią wypróbuje klopsiki :D
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie! :>
OdpowiedzUsuńJak miałam swój epizod z wegetarianizmem, to bardzo często rozbiłam burgery/kotlety z soczewicy. Teraz spróbuję wykorzystać twój przepis, robiąc wersję wegetariańskiego spaghetti z klopsikami :)
OdpowiedzUsuń