Klopsiki z soczewicy

środa, 11 listopada 2015

Klopsiki z soczewicy

Gdyby zakochany kundel był wegetarianinem, w bajce dostałby takie właśnie klopsiki z soczewicy! Na szczęście ja jestem, więc mogę zajadać się nimi do woli:) Przyznam szczerze, że gdyby nie dodatki - sos z pomidorów koktajlowych z pieczarkami i makaron spaghetti, te pomarańczowe kulki nie smakowałyby i nie prezentowałyby się tak dobrze na talerzu, jak z wyżej wymienionym towarzystwie. Jeśli będziecie chcieli je zrobić, nie zapomnijcie o sosie, bo on robi tu robotę. Przepis z książki Zielono i zdrowo.
Klopsiki z soczewicy

Klopsiki z soczewicy - składniki na 2 porcje


Składniki na klopsiki:
200 g suchej czerwonej soczewicy
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
40 g płatków owsianych
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
2 porcje makaronu spaghetti
250 g pieczarek
łyżka masła
puszka pomidorów koktajlowych
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku

Soczewicę przesypujemy na sito i przelewamy wodą. Wsypujemy do garnka i zalewamy 500ml zimnej wody. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.

3/4 ugotowanej soczewicy miksujemy na papkę w malakserze, resztę zostawiamy w całości. Soczewicę mieszamy i dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek, oliwę, koncentrat, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy z masy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji powinno wyjść 13-15 klopsików.

Jeśli klopsiki nie będą chciały się lepić, wstawiamy masę na 30 minut do lodówki.
Klopsiki z soczewicy
Klopsiki pieczemy w temperaturze 190 przez 15-20 minut, w czasie pieczenia odwracając je delikatnie, by zrumieniły się równomiernie.

Kiedy klopsiki z soczewicy się pieką, przygotowujemy makaron i sos.
Spaghetti gotujemy al dente.

Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy na maśle, aż puszczą sos i odparuje on. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Klopsiki z soczewicy
Na patelnię wlewamy pomidory i redukujemy, by sos zgęstniał, gotując około 7 minut. Doprawiamy do smaku ziołami, szczypta cukru oraz sola i pieprzem.

Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym, wykładamy na sos pieczarki, a na wierzch układamy klopsiki. Podajemy od razu.

3 komentarze

  1. na szczęście również jestem wege i z chęcią wypróbuje klopsiki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miałam swój epizod z wegetarianizmem, to bardzo często rozbiłam burgery/kotlety z soczewicy. Teraz spróbuję wykorzystać twój przepis, robiąc wersję wegetariańskiego spaghetti z klopsikami :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!