Granola z orzechami i karmelizowanym bananem - składniki
2 dojrzałe banany
15 g masła
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
3 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka orzeszków ziemnych
1/2 szklanki słonecznika
100 g suszonej żurawiny
Banany obieramy i kroimy na plastry.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy banany i smażymy przez kilka minut z jednej strony - aż banany zezłocą się, delikatnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejnych kilka minut.
Dodajemy cukier, cynamon, delikatnie mieszamy i smażymy, aż cukier się rozpuści. Wyłączamy gaz i widelcem rozgniatamy banany na puree.
Płatki owsiane, słonecznik i orzechy dodajemy do bananów i mieszamy, by puree pokryło równomiernie płatki. Wszystko przekładamy na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lum silikonową matą. Równomiernie rozprowadzamy granole po powierzchni blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Granolę pieczemy około 35-40 minut, aż dobrze się wysuszy, często delikatnie mieszając, by nie spaliła się, ale zezłociła.
Zostawiamy do wystudzenia, potem dodajemy żurawinę. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
nie ma to jak domowa granola!
OdpowiedzUsuńMa cudowny kolor, oj zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń