Tort cytrynowo-malinowy - składniki na tortownicę o średnicy 21cm
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku
Składniki na lemon curd:
3 cytryny
2 jajka
2 żółtka
50 g cukru
Składniki na mus malinowy:
300 g malin (mrożonych lub świeżych)
55 g cukru
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem serowy:
225 g sera na sernik (u mnie Wieluń)
250 g mascarpone
25 g cukru pudru
Dodatkowo:
1 szklanka zaparzonej mocnej herbaty
Biszkopt - białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę na wysokich obrotach miksera. Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy po łyżce cukru w trzydziestosekundowych odstępach, piana powinna być sztywna i błyszcząca. Zmniejszamy obroty, dodajemy żółtka, jedno po drugim, czekając, aż poprzednie wymiesza się z pianą.
Mikser wyłączamy, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz mak i mieszamy wszystko delikatnie szpatułką, aby mąki połączyły się z masą jajeczną i nie zostały grudki. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 21 cm.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 25 minut - do suchego patyczka. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 3 placki.
Kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy kremy - maliny wsypujemy do garnka - jeśli mamy świeże, rozgniatamy je widelcem i gotujemy aż rozpadną się i puszczą sok, mrożone gotujemy, aż się rozpadną. Maliny przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. 3 łyżki musu malinowego łączymy z mąka ziemniaczaną, mieszamy, by składniki połączyły się i dodajemy do reszty malin. Gotujemy 2-3 minuty, często mieszając, by masa zgęstniała.
Aby przygotować krem serowy, ser, cukier puder i mascarpone ubijamy do połączenia składników.
Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy z nich sok i mieszamy z jajkami i żółtkami. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cały czas mieszając rózgą, gotujemy na średnim ogniu, by całość zgęstniała do konsystencji budyniu, studzimy.
Krem cytrynowy do przełożenia tortu przygotowujemy mieszając 150 g cytrynowego curdu z 3 łyżkami kremu serowego.
Na paterze układamy jeden blat biszkoptu i nasączamy go herbatą. Rozsmarowujemy na nim mus malinowy. Przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, nasączamy go i rozsmarowujemy na nim krem cytrynowy. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu, nasączamy go, a wierzch biszkoptu i jego boki smarujemy kremem serowym.
Wierzch tortu dekorujemy pozostałym lemon curdem.
Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Tort jak marzenie, zapisuje na liste ciast przepysznych do upieczenia. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie i tak profesjonalnie :)
OdpowiedzUsuńPyszności))))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńChciałabym, żeby takie cuda i mi wychodziły przypadkiem :)
Łaaał! Wygląda naprawdę nieziemsko! :D
OdpowiedzUsuń