Granola cynamonowa

poniedziałek, 13 października 2014

Granola cynamonowa

Granola cynamonowa, czyli kolejna propozycja śniadaniowa do chrupania. Tym razem jest ona mocno aromatyczna, cynamonowa, bo to (razem z kuminem) moja ulubiona przyprawa, a do jesiennej granoli pasuje ona bezbłędnie. Podobnie jak w przypadku poprzedniej granoli z czekoladą, i tu do sklejenia wykorzystałam puree z dyni, które sprawdza się znakomicie. Ta propozycja świetnie sprawdza się, gdy podamy ją z ciepłym mlekiem - aromat cynamonu z gorącej miseczki jeszcze bardziej stawia na nogi.   
Granola cynamonowa

Granola cynamonowa - składniki

1/2 szklani puree z dyni*
1 szklanka płatków owsianych górskich
2/3 szklanki płatków żytnich
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki migdałów w słupkach
1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki suszonej żurawiny i/lub rodzynek

Puree przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie suche składniki poza żurawiną/rodzynkami i dokładnie mieszamy, by puree połączyło płatki, pestki i migdały. Dodajemy syrop z agawy, raz jeszcze mieszamy.
Granola cynamonowa
Granolę wykładamy na flaszkę od piekarnika wyłożoną matą silikonową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni, by granola równomiernie się wysuszyła.

Granolę cynamonową pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 30 minut, 2 razy mieszając płatki podczas pieczenia. Na ostatnie 5 minut dodajemy żurawinę i/lub rodzynki, mieszamy i dopiekamy. Po wystudzeniu, przesypujemy do szczelnego pudełka.
Granola cynamonowa
* puree dyniowe - obieramy dynię ze skórki, kroimy na małe kawałki i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po wystudzeniu miksujemy na gładki mus.

7 komentarzy

  1. Mmm, musi obłędnie pachnieć i smakować! Domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. RedHead, zajadałam dziś na śniadanie, jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka domowa granola jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowa granola! Ta jest boska ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Magdaleno, całkowicie się zgadzam

    Natalie, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie robiłam granoli! pora najwyższa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiewióro, u mnie co weekend rusza produkcja;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!