Sernik dyniowy - składniki na tortownicę o średnicy 21cm
160 g herbatników80 g masła
1 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
150 g cukru
300 g puree dyniowego*
250 g mascarpone
500 g sera na serniki (u mnie President)
2 jajka
2 żółtka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
Składniki na sos czekoladowo-karmelowy:
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 1/2 łyżki masła
40 g czekolady mlecznej
Ciastka, masło i 3/4 łyżeczki imbiru miksujemy w malakserze, by powstały okruchy przypominające mokry placek. Wysypujemy je na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy, by równomiernie pokryły spód foremki. Wstawiamy tortownicę do lodówki.
Przygotowujemy masę serową - do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy puree z dyni, mascarpone i ser, wbijamy jajka, dodajemy żółtka i wsypujemy cynamon i resztę (1/2 łyżeczki) imbiru. Zaczynamy ucierać wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mąkę i jeszcze chwile ucieramy, by mąką połączyła się z masą serową.
Masę serową wlewamy na ciasteczkowy spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy wodę - dzięki temu sernik będzie bardziej wilgotny. Sernik pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 130 stopni (z termoobiegiem).
W garnuszku umieszczamy cukier i śmietankę. Gotujemy, cały czas mieszając aż masa będzie się pienić. Cały czas mieszamy, aż śmietanka zacznie gęstnieć i wolno będzie spływać z trzepaczki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia.Odstawiamy do przestudzenia, następnie polewamy sosem wierzch sernika dyniowego.
* Aby przygotować puree dyniowe, obieramy dynię ze skórki, kroimy na małe kawałki i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po wystudzeniu miksujemy na jednolity mus
Jestem oczarowana zdjęciami, ten spływający sos jest obłędny! :)
OdpowiedzUsuńO mamo*.* Poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńuwielbiam dynię pod każdą postacią, a sernik prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńJa za sernikami dyniowymi przepadam, smakują idealnie jesiennie :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda bajecznie z tą polewą :)
RedHead, bardzo mi miło
OdpowiedzUsuńNatalie, :)
Magdaleno, dziękuję!
gin, serniki to nie mój ulubiony rodzaj ciasta, ale muszę przyznać, że wychodzą mi bezbłędnie;) ten jest świetnym dowodem na to:)