Falafel buraczkowy - składniki na 10 falafeli
230 g suchej ciecierzycy210 g buraków
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
Ciecierzycę moczymy przez noc w dużej ilości wody, zmieniając wodę raz w trakcie moczenia. Miksujemy ją w blenderze, by groszek miał konsystencję drobnego żwiru. Przekładamy do miski. Dodajemy zmiksowaną w blenderze cebulę i czosnek.
Do miski z cieciorką dodajemy startego na dużych oczkach tarki obranego buraka, dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy.
Z masy formujemy okrągłe kotleciki (należy mocno odciskać masę w dłoniach, by pozbyć się nadmiaru soku z buraków) i układamy je na talerzu. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Falafele buraczkowe pieczemy przez 30 minut w temperaturze 165 stopni (termoobieg), obracając je w połowie pieczenia.
już wiem, ze nie pozostaje mi nic innego jak je wypróbować! uwielbiam zarówno falafele jak i buraczki :)
OdpowiedzUsuńkupiłam w końcu piekarnik... chyba się skuszę :D
OdpowiedzUsuńteenager, mam nadzieję, że będą smakowały:)
OdpowiedzUsuńZuza, super!
Super mają kolor, podoba mi się ta wariacja z falafela, również wizualnie :)
OdpowiedzUsuńOlka, cieszę się, że wpadły Ci w oko
OdpowiedzUsuń