Szarlotka misiankowa - składniki na formę o średnicy 28cm
Składniki na ciasto:1/2 kg mąki pszennej jasnej
250 g masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 kg kwaśnych jabłek (u mnie szara reneta)
1 łyżka mielonego cynamonu
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z małej cytryny
Dodatkowo:
białko
cukier puder
Jabłka obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne. Cynamon, cukier, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny mieszamy i nacieramy mieszanką jabłka, by całkowicie je pokryć. Umieszczamy w misce i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, dodajemy cukier i żółtka i wyrabiamy ciasto - kiedy zacznie zbierać się w grudki dodajemy kwaśną śmietanę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Kulę spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i chodzimy przez 2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wałkujemy na placek większy niż średnica formy (nadmiar ciasta potrzebny jest na rant). Ciasto układamy w formie wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną bułki tartej. Rant dociskamy do boków foremki, nadmiar ciasta odcinamy. Ciasto nakłuwamy, smarujemy je białkiem, wysypujemy ceramicznymi kulkami i pieczemy prze 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Po podpieczeniu spodu układamy na nim połówki jabłek (rozcięciem w dół).
Druga porcję ciasta wałkujemy na placek o średnicy foremki i przykrywamy nim jabłka, dociskając delikatnie i sklejając brzegi. Szarotkę pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wystudzeniu szarlotkę misiankową posypujemy cukrem pudrem.
Cudna, widziałam już ją wielokrotnie na blogach i coraz bardziej marzy mi się własna:)
OdpowiedzUsuńta szarlotka zawsze mnie zadziwia wyglądem cudowna :)
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, bardzo warto upiec:)
OdpowiedzUsuńILoveBake,pl, robi wrażenie:)
Takie poduszeczki. Nie próbowałam jej, ale bosko wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i na pewno tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuńRedHead, polecam:)
OdpowiedzUsuńOlga, warto zrobić, by się przekonać