Granola cynamonowa - składniki
1/2 szklani puree z dyni*1 szklanka płatków owsianych górskich
2/3 szklanki płatków żytnich
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki migdałów w słupkach
1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki suszonej żurawiny i/lub rodzynek
Puree przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie suche składniki poza żurawiną/rodzynkami i dokładnie mieszamy, by puree połączyło płatki, pestki i migdały. Dodajemy syrop z agawy, raz jeszcze mieszamy.
Granolę wykładamy na flaszkę od piekarnika wyłożoną matą silikonową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni, by granola równomiernie się wysuszyła.
Granolę cynamonową pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 30 minut, 2 razy mieszając płatki podczas pieczenia. Na ostatnie 5 minut dodajemy żurawinę i/lub rodzynki, mieszamy i dopiekamy. Po wystudzeniu, przesypujemy do szczelnego pudełka.
* puree dyniowe - obieramy dynię ze skórki, kroimy na małe kawałki i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po wystudzeniu miksujemy na gładki mus.
Mmm, musi obłędnie pachnieć i smakować! Domowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńRedHead, zajadałam dziś na śniadanie, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńtaka domowa granola jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa granola! Ta jest boska ;)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, całkowicie się zgadzam
OdpowiedzUsuńNatalie, dzięki!
dawno nie robiłam granoli! pora najwyższa :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, u mnie co weekend rusza produkcja;)
OdpowiedzUsuń