Tiramisu dyniowe - składniki na naczynie o wymiarach 27x19 cm
3 łyżki kawy rozpuszczalnej2 łyżki brandy
150 g podłużnych biszkoptów
480 g puree dyniowego
300 g kremowego serka
8 łyżek cukru pudru
3/4 łyżeczki cynamonu
190 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
cynamon do posypania
Kawę zalewamy 1 1/3 szklanki gorącej wody, mieszamy, dodajemy brandy, mieszamy. Moczymy w naparze biszkopty (połowę) i układamy ściśle na dnie naczynia.
Pure dyniowe łączymy w misce z serkiem, 5 łyżkami cukru pudru i 3/4 łyżeczki cynamonu. Dokładnie mieszamy (najlepiej silikonową szpatułką), by pozbyć się wszelkich grudek. 30 ml kremówki ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu dyniowego.
Połowę kremu dyniowego wykładamy na biszkopty. Układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i przykrywamy je kolejną warstwą kremu dyniowego.
Pozostałą kremówkę ubijamy mikserem, by była puszysta, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę miksujemy. Serem przekładamy do wysokiego kubka, dodajemy połowę kremówki, ubijamy, by składniki połączyły się, dodajemy resztę śmietanki, mieszamy i wykładamy na krem dyniowy, wyrównujemy. Tiramisu wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Przed podaniem po wierzchu posypujemy cynamonem.
To już trzecie tiramisu dyniowe, które widzę w ciągu ostatnich 24 godzin. Ale wygląda równie pysznie co poprzednie! Bardzo kusi, żeby je powtórzyć. ;)
OdpowiedzUsuńale smakowity widok :)
OdpowiedzUsuńtakiego nie jadłam, a wygląda bardzo ciekawie i apetycznie
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, dziękuję i polecam spróbować:)
OdpowiedzUsuńMarianko, dzięki!
ILoveBake, zachęcam do zrobienia:)
Było bardzo dobre! :)))
OdpowiedzUsuńŚwietny ponysł na wykorzystanie dynii:) W jaki sposób zrobić puree z dynii?
OdpowiedzUsuńAnonimie, dzięki
OdpowiedzUsuńTunia - obierasz dynię, kroisz na mniejsze kawałki i pieczesz do miękkości. Po wystudzeniu wystarczy zmiksować i puree gotowe
Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńnie rozumiem końcówki przepisu, do smietany dodajemy serek,ale wczesniej dodany został do dyni.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWedelko, dzieki!
OdpowiedzUsuńAnonimie do kremu dyniowego dodajemy tylko 30ml, reszta idzie na wierzch wszystko opisane w przepisie
Mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Już się zakochałam w tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńgin, bardzo się cieszę, że tiramisu przypadło Ci do gustu:)
OdpowiedzUsuń