Jeżynowy curd - składniki
160 g jeżyn50 g cukru
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
Jeżyny miksujemy w blenderze. Przelewamy mus do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Do musu jeżynowego dodajemy roztrzepana jajka i gotujemy na średnim ogniu (by masa delikatnie bulgotała) przez około 10 minut - aż curd osiągnie konsystencję jogurtu (po wystudzeniu jeszcze trochę zgęstnieje). Dodajemy sok z cytryny chwilę mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jeżynowy curd przecieramy przez sito do słoiczka. Przechowujemy w lodówce około tygodnia.
Ooo tak, to musi być pycha!:)
OdpowiedzUsuńIdealny do ... wszystkiego! Już widzę połączenie go z goframi, plackami, naleśnikami, o mamuniu! :)
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, jest, wierz mi na słowo:)
OdpowiedzUsuńRedHead, oj tak, do wszystkiego pasuje, a z lodami jaki dobry!
Genialne! Musi idealnie smakować wymieszany z jogurtem,o! ;)
OdpowiedzUsuńNatalie, ze wszystkim smakuje super:)
OdpowiedzUsuńA nie myślałaś żeby przetrzeć te jezyny przez sitko jeszcze przed połączeniem z jajkami? Jak myślisz?
OdpowiedzUsuńPrzecieram po dodaniu jajek - to zdanie ukryło się pod zdjęciem, może nie zauważyłaś. Można przetrzeć przed dodaniem jajek :)
Usuń