Granola morelowa - składniki
200 g płatków owsianych górskich150 g płatków jęczmiennych
25 g popingu z amarantusa
40 g sezamu
85 g pestek słonecznika
1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
2 łyżki miodu (u mnie szałwiowy)
500 g moreli
Morele przekładamy do wrzącej wody, trzymamy w niej 3 minut, by łatwiej usunąć skórkę. Wycieramy ściereczką, obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Morele przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę wody i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce rozpadną się i zmienią w mus. Odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki poza musem morelowym i miodem mieszamy w dużej misce.
Do musu dodajemy miód - zależnie od słodkości moreli możemy dodać go mniej lub więcej. Musem morelowym zalewamy suche składniki i dokładnie mieszamy, bo mus równomiernie pokrył płatki i ziarna.
Płatki wykładamy na blachę do pieczenia, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni - aż granola zezłoci się, wyschnie i pozbija w bryłki. Wystudzoną granolę morelową przekładamy do szczelnego pudełka.
wygląda pysznie, a ja jestem maniaczką takich zdrowych posiłków, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, śniadanie bez granoli to początek słabego dnia wg mnie:)
OdpowiedzUsuń