Tiramisu brownies - składniki na foremkę 23x23cm
230 g gorzkiej czekolady110 g masła
3 jajka
110 g cukru
100 g mąki
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka koniaku
100 g podłużnych biszkoptów
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
210 g kremowego serka Almette naturalny
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy 3 łyżeczki kawy, mieszamy, by kawa rozpuściła się.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę czekoladowo-maślaną i dalej ubijamy. Wlewamy koniak, chwilę miksujemy i wsypujemy przesianą mąkę. Obijamy całość, by składniki połączyły się.
Z ciasta odkładamy do miseczki czubatą łyżkę, resztę przekładamy do foremki, wyrównując wierzch.
1 łyżeczkę kawy zalewamy 1/3 szklanki wody, mieszamy i maczamy w kawie biszkopty, układając je na wierzchu ciasta.
Serek z żółtkami i cukrem pudrem miksujemy na kremową masę. Wykładamy na biszkopty i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Na to wykładamy resztę czekoladowego ciasta i rozprowadzamy delikatnie widelcem, mieszając masę czarną i białą, tworząc esy-floresy.
Pysznie, takiej wersji tiramisu jeszcze nie spotkałam:)
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, polecam spróbować
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i z chęcią bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńILoveBake, dzięki
OdpowiedzUsuńWypieki Beaty, zapraszam;)
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie :) W tiramisu jestem zakochana, brownie nie potrafię odmówić... Połączenie idealne na jesienny podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńgin, bardzo cieszę się, że trafiłam w gust;)
OdpowiedzUsuń