Sos z pieczonych pomidorów - składniki na 3 słoiczki 500ml
4 kg pomidorów (najlepiej wybierać odmiany z małą iloscią soku - u mnie polne)duża szczypta cukru
szczypta pieprzu
duża szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Pomidory kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy przeciętą stroną do góry na blasze (u mnie pomidory zmieściły się na 2 blachach). Posypujemy szczyptą cukru, pieprzem, solą i delikatnie skrapiamy oliwą.
Pomidory pieczemy przez 60 minut (w połowie czasu zamieniając blachy miejscami) w temperaturze 185 stopni (grzanie góra dół i termoobieg). Studzimy.
Wystudzone pomidory przekładamy do garnka i miksujemy blenderem. Jeśli przeszkadzają Wam skórki z pomidorów w sosie, przed przełożeniem ich do garnka, skórki można obrać lub przetrzeć pomidory przecierakiem (nie trzeba będzie ich potem blendować).
Pomidory w garnku gotujemy przez 10 minut i przekładamy do gorących słoików. Dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na gazecie. Przykrywamy kocykiem i zostawiamy na 1 dzień.
taki słoiczek w środku zimy - na wagę złota :)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, zdecydowanie:)
OdpowiedzUsuńIdealny, bez świństw ze sklepowych półek.
OdpowiedzUsuńKarola, dzięki:)
OdpowiedzUsuń