Sos z pieczonych pomidorów

środa, 10 września 2014

Sos z pieczonych pomidorów

Prosty i pyszny sos z pieczonych pomidorów, który może posłużyć jako baza do zupy pomidorowej lub podstawa sosu do makaronu. Ze względu właśnie na to, że sos ma być uniwersalny, nie przyprawiam go znacząco, nie dodaje ziół, by potem posłużył on do wielu dań. A służy, bo pieczone pomidory zimą smakują wyśmienicie. Ten przepis, to przepis podstawowy na małą porcję, ja zazwyczaj na zimę przygotowuję przynajmniej 10 takich słoiczków.
Sos z pieczonych pomidorów

Sos z pieczonych pomidorów - składniki na 3 słoiczki 500ml

4 kg pomidorów (najlepiej wybierać odmiany z małą iloscią soku - u mnie polne)
duża szczypta cukru
szczypta pieprzu
duża szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Pomidory kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy przeciętą stroną do góry na blasze (u mnie pomidory zmieściły się na 2 blachach). Posypujemy szczyptą cukru, pieprzem, solą i delikatnie skrapiamy oliwą.

Pomidory pieczemy przez 60 minut (w połowie czasu zamieniając blachy miejscami) w temperaturze 185 stopni (grzanie góra dół i termoobieg). Studzimy.

Wystudzone pomidory przekładamy do garnka i miksujemy blenderem. Jeśli przeszkadzają Wam skórki z pomidorów w sosie, przed przełożeniem ich do garnka, skórki można obrać lub przetrzeć pomidory przecierakiem (nie trzeba będzie ich potem blendować).

Pomidory w garnku gotujemy przez 10 minut i przekładamy do gorących słoików. Dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na gazecie. Przykrywamy kocykiem i zostawiamy na 1 dzień.

4 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!