Tiramisu dyniowe

czwartek, 18 września 2014

Tiramisu dyniowe

Tiramisu dyniowe marzyło mi się od dawna. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Dyniowy krem z cynamonem idealnie łączy się z aromatyczną kawą. Co więcej, dzięki dyniowemu puree tiramisu jest lżejsze i mniej tłuste, bo przygotowane nie z mascarpone, a z użyciem kremowego serka i bez jajek. Na jesienny deser idealne. U mnie w pracy zrobiło furorę, jeśli jesteście ciekawi, jak smakuje, koniecznie wypróbujecie je w sezonie dyniowym.
Tiramisu dyniowe

Tiramisu dyniowe - składniki na naczynie o wymiarach 27x19 cm

3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki brandy
150 g podłużnych biszkoptów
480 g puree dyniowego
300 g kremowego serka
8 łyżek cukru pudru
3/4 łyżeczki cynamonu
190 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:
cynamon do posypania

Kawę zalewamy 1 1/3 szklanki gorącej wody, mieszamy, dodajemy brandy, mieszamy. Moczymy w naparze biszkopty (połowę) i układamy ściśle na dnie naczynia.
Tiramisu dyniowe
Pure dyniowe łączymy w misce z serkiem, 5 łyżkami cukru pudru i 3/4 łyżeczki cynamonu. Dokładnie mieszamy (najlepiej silikonową szpatułką), by pozbyć się wszelkich grudek. 30 ml kremówki ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu dyniowego.

Połowę kremu dyniowego wykładamy na biszkopty. Układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i przykrywamy je kolejną warstwą kremu dyniowego.
Tiramisu dyniowe
Pozostałą kremówkę ubijamy mikserem, by była puszysta, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę miksujemy. Serem przekładamy do wysokiego kubka, dodajemy połowę kremówki, ubijamy, by składniki połączyły się, dodajemy resztę śmietanki, mieszamy i wykładamy na krem dyniowy, wyrównujemy. Tiramisu wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Przed podaniem po wierzchu posypujemy cynamonem.

12 komentarzy

  1. To już trzecie tiramisu dyniowe, które widzę w ciągu ostatnich 24 godzin. Ale wygląda równie pysznie co poprzednie! Bardzo kusi, żeby je powtórzyć. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego nie jadłam, a wygląda bardzo ciekawie i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Inspirowane smakiem, dziękuję i polecam spróbować:)

    Marianko, dzięki!

    ILoveBake, zachęcam do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Było bardzo dobre! :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny ponysł na wykorzystanie dynii:) W jaki sposób zrobić puree z dynii?

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimie, dzięki

    Tunia - obierasz dynię, kroisz na mniejsze kawałki i pieczesz do miękkości. Po wystudzeniu wystarczy zmiksować i puree gotowe

    OdpowiedzUsuń
  7. nie rozumiem końcówki przepisu, do smietany dodajemy serek,ale wczesniej dodany został do dyni.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wedelko, dzieki!

    Anonimie do kremu dyniowego dodajemy tylko 30ml, reszta idzie na wierzch wszystko opisane w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Już się zakochałam w tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. gin, bardzo się cieszę, że tiramisu przypadło Ci do gustu:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!