Zupa z pieczonych pomidorów - składniki na 2 porcje
1 duża czerwona papryka (około 300g)600 g pomidorów (około 650 g)
1 łyżka oleju rzepakowego
kilka gałązek tymianku + 1 łyżka listków
1 szalotka
1 duży ząbek czosnku
250 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
szczypta brązowego cukru
1 łyżka sherry
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i układamy na blasze razem z papryką. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem, przekręcając paprykę co jakiś czas, by równomiernie się zrumieniła.
Po tym czasie przekładamy paprykę do torebki foliowej, szczelnie zamykamy i odkładamy na 10 minut. Dzięki temu łatwiej będzie zdjąć z niej skórkę. Obraną i oczyszczoną paprykę (razem z sosem, ale bez pestek) kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski.
Pomidory obieramy ze skórki, też kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski z papryką.
Cebulkę obieramy i drobno kroimy, to samo robimy z czosnkiem. Gałązki tymianku związujemy nitką, by trzymały się razem.
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim szalotkę, potem dodając czosnek i tymianek. Następnie wrzucamy warzywa i smażymy 5 minut na średnim ogniu. Zalewamy całość bulionem i gotujemy 10 minut.
Wyławiamy z zupy tymianek i miksujemy blenderem na gładko. Zupę z pieczonych pomidorów i papryki doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i sherry. Dodajemy listki tymianku i mieszamy całość.
Wygląda super :) U mnie w domu króluje jedynie klasyczna pomidorowa, dlatego za cel na ten sezon postawiłam sobie zrobić krem, a w dodatku widzę tu pyszną inspirację!
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, dziękuję:) warto spróbować innych wersji!
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona zupka *.*
OdpowiedzUsuńŚwietna letnia zupa :)
OdpowiedzUsuńM. to też moje smaki:)
OdpowiedzUsuńwedelko, zgadzam się!
Piękne zdjęcia. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńmopswkuchni, dziękuję!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, zupa zapowiada się niebanalnie i pysznie.:)
OdpowiedzUsuńMajanko, bardzo dziękuję za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuń