Chlebki naan - składniki na 12 chlebków
150 ml ciepłego mleka1 łyżeczka cukru
14 g drożdży
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego
150 g jogurtu naturalnego
1 jajko
Z drożdży, kilku łyżek mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, by zaczyn urósł.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, olej, jogurt, roztrzepane jajko i resztę mleka umieszczamy w misie miksera. Zaczynamy wyrabiać ciasto, a kiedy to będzie zaczynało tworzyć bardziej jednolitą masę, dodajemy zaczyn i wyrabiamy przez około 7 minut, aż powstanie jednolita kula miękkiego, gładkiego ciasta. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (najlepiej z włączoną opcją grill) razem z blachą, na której będziemy piekli chlebki naan. Ciasto odgazowujemy, uderzając w nie pięścią i dzielimy na 12 części.
Na delikatnie wysypanym mąką blacie wałkujemy wszystkie porcje ciasta na płaskie, cienkie placki. Pieczemy partiami na blasze po 4 minuty, aż urosną i zezłocą się, umieszczając blachę na najwyższym poziomie piekarnika. Przekładamy na kratkę i pieczemy kolejną partię chlebków.
Chlebki naan smakują najlepiej od razu, lekko ciepłe, najlepiej zjeść je w dniu upieczenia.
Z przyjemnością skorzystam z przepisu :) Mam nadzieję, że wyjdą mi również tak ładne jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńShiral, powodzenia:)
OdpowiedzUsuń