Podany przepis to przepis na dużą porcję dipu, idealną na grilla. Jeśli wolicie mniejszą porcję, spokojnie można podzielić składniki na pół.
Dip z sera feta - składniki
500 g sera feta (greckiego, grudkowatego nie kremowego)3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
pieprz do smaku
Ser rozkruszamy do misy malaksera. Dodajemy jogurt, oliwę, zmiażdżony czosnek. Miksujemy - możemy zmiksować całość na gładką pastę lub zmiksować odrobinę, by dip był bardziej grudkowaty. Przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Wierzch dipu polewamy oliwą, dodajemy też posiekane zioła, jeśli chcemy i wstawiamy do lodówki. Schłodzony dip z sera feta smakuje najlepiej, podajmy go z chlebkami typu pita, warzywami pokrojonymi w słupki lub jako dodatek do grillowanych dań.
pyszny musi być taki dip:) ja bym go jadła z krakersami :D
OdpowiedzUsuńdariozka, też pysznie;)
OdpowiedzUsuń