Placek pistacjowy z malinami - składniki na blaszkę 23x23 cm
75 g niesolonych pistacji (waga po obraniu)110 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka ciepłego mleka
150 g malin
Składniki dekoracji:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki posiekanych pistacji
Masło ucieramy przez 2 minuty. Dodajemy cukier i ekstrakt i miksujemy, aż powstanie jasna puszysta masa. Wbijamy jajka i dalej miksujemy, by całość stała się jednolita.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy ją do ciasta na 3 razy, naprzemiennie z mlekiem.
Połowę ciasta przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, a drugą część mieszamy z pastą pistacjową. Dokładnie mieszamy i wykładamy ciasto pistacjowe na zwykłe ciasto. Mieszamy delikatnie szpatułką, by 2 warstwy ciasta delikatnie wymieszały się (ale nie chcemy wymieszać ich na jednolitą masę). Na wierzchu układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto.
Ciasto pieczemy przez 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.
Białko ubijamy z cukrem pudrem na gęsty lukier. Polewamy lukrem placek, a następnie posypujemy posiekanymi pistacjami.
Bajeczne :) Połączyłaś moje dwa ulubione składniki: maliny i pistacje :) Ciekawa jestem efektu, bo zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne - uwielbiam maliny! U mnie dziś galaretka malinowa! :)
OdpowiedzUsuńwedelko, to co, robisz?:)
OdpowiedzUsuńamandaricci, dzięki
Mmm, podoba mi się to połączenie :)
OdpowiedzUsuńgin, polecam upiec ciasto, jest pyszne:)
OdpowiedzUsuń