Mam w domu 1 maszynkę do lodów i 1 sorbetierę. Niestety, kiedy wyprowadzałam, się i kupowałam lodówkę do swojego mieszkania, nie pomyślałam o tym, by zmierzyć kluczową dla miłośniczki lodów rzecz. A mianowicie wymiary zamrażalnika. Jak się niestety po przeprowadzce okazało, ani maszynka, ani sorbetiera do zamrażalnika się nie mieszczą, a co za tym idzie, pożegnać mogę się z domowymi lodami. Nie ze wszystkimi na szczęście, bo efekt mojej lodowej bezmaszynkowej weny zobaczycie poniżej, ale niestety sprzęt, który często mruczał w mojej kuchni w upalne letnie popołudnia musiałam schować do kartonu, by w nich czekał na nowe, lepsze czasy (czytaj - kiedy lodówka się zepsuje;)) Bez maszynki jednak też można sobie poradzić, czym utwierdzam siebie i Was poniższym przepisem na lody marmurkowe śmietankowo-czekoladowe.
Lody śmietankowo-czekoladowe- składniki na około litr lodów
500 ml śmietanki kremówki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
70 g mlecznej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia.
Kremówkę ubić na sztywno, cały czas ubijając wlać mleko skondensowane i jeszcze chwilę ubijać, by składniki połączyły się. Dla pewności wymieszać szpatułką.
2/3 masy wlać do pojemnika na lody lub do foremki. Do pozostałej masy wlać roztopioną czekoladę i wymieszać. Czekoladową masę wlać do pojemnika i wymieszać z białą masą robiąc esy-floresy.
Lody wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej 5 godzin, najlepiej na cala noc. Wyjmujemy na 10 minut przed podaniem, by lody zdążyły delikatnie rozmrozić się.
'puszka głodzonego mleka'- uśmiałam się:-)))lody wyglądają pięknie! przepis zapisany do wykonania!
OdpowiedzUsuńa dupa rośnie, o kurka, ale chochlik:) dzięki za spostrzegawczość;)
OdpowiedzUsuńKuszą, by kręcić lody :) Nie robią się w nich kryształki w trakcie mrożenia? Zawsze mnie to odstrasza od robienia domowych lodów.
OdpowiedzUsuńMkr, też zawsze mam te obawy, ale w tym wypadku nic takiego się nie dzieje, można spokojnie kręcić:)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się bardzo, ale czy nie są mocno słodkie? Osobiście nie lubię i nie używam mlecznej czekolady, wolę gorzką (jest mniej słodka i bardziej czekoladowa...). Ale nie wiem, czy można/warto w tym przepisie zamienić czekoladę mleczną na gorzką lub deserową. Dodam, że lubię desery naprawdę mało słodkie, a dodatkowa goryczka mi nie przeszkadza!
OdpowiedzUsuńHajduczku, tak, lody są słodkie, oczywiście jak zmienisz czeko na gorzką będą mniej, więc w tym przypadku, jeśli wolisz mniej słodkie warto użyć gorzkiej. Choć moim zdaniem ogromna część tej słodyczy jest z mleka z puszki. Możesz też użyć mleka niesłodzonego i dosłodzić.
OdpowiedzUsuńHej :) Zdradź proszę skąd masz takie ładne, ciemne tło do zdjęć? :) Bardzo mi się podoba. Zdjęcia prezentują się mega stylowo.
OdpowiedzUsuńKamilo, to takie winylowe tło fotograficzne ze strony przycięte na wymiar
OdpowiedzUsuńOk, zrobiłam - bardzo smaczne, słodkie (zgadzam się, to przez mleko skondensowane, doby pomysł z tym niesłodzonym i samodzielnym dosładzaniem), cudownie kremowe. Jak na mój gust trochę za tłuste, ale wiadomo, śmietanka. Ale i tak smakowite :)
OdpowiedzUsuńMkr, ah ta śmietanka! Cieszę się, że mimo wszystko smakowały;)
OdpowiedzUsuń