Jagodowy curd, czyli to, co najlepsze z
tych owoców zamknięte w słoiku. Taki owocowy krem pasuje
praktyczne do wszystkich słodkich rzeczy – lodów, deserów,
ciast, ale i dodatek do słodkiego śniadania. Ma świetny kolor,
który zaskakuje jedzących, ale i mocno jagodowy smak. Jeśli
lubicie cytrynowy curd, ten jagodowy też Wam posmakuje!
Jagodowy curd - składniki na 1 słoiczek
450 g jagód50 g cukru
2 jajka
1 żóltko
2 łyżeczki soku z cytryny
Jagody oczyszczamy, przekładamy do blendera i miksujemy. Przecieramy przez sito, by pozbyć się skórek. Masę jagodową przekładamy do miski i dosypujemy cukier.
Miskę stawiamy na garnku z gotująca się wodą - chodzi nam o to, by para wodna powoli ogrzewała masę i rozpuściła cukier.
Kiedy cukier się rozpuści do masy jagodowej dodajemy roztrzepane jajka i żółtko. Mieszamy trzepaczką i gotujemy, mieszając często około 10-15 minut - aż masa zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Jagodowy curd przelewamy do słoiczka i zjadamy w przeciągu tygodnia. Przechowujemy w lodówce.
Uwielbiam jagody! Wyjadlabym ten curd lyzeczka :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
kocham wszystkie "curdy" a ten jest spektakularny :)
OdpowiedzUsuńMajko, polecam, nie zawiedziesz się:)
OdpowiedzUsuńcozerko, ja też uwielbiam te owocowe kremy:)
curd z borówek jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńJustyno, polecam:)
OdpowiedzUsuń