Składniki na 3 porcje
1 mały por - biała część
1 ząbek czosnku
650 ml bulionu
2 gałązki rozmarynu
sól i pieprz do smaku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy pokrojonego w cienkie plastry pora z czosnkiem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 1 gałązkę rozmarynu, przesmażamy 3 minuty. Zalewamy całość gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa będzie się już gotować, zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy garnek pokrywka. Gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozpadną się.
Wyjmujemy z garnka gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Zagotowujemy.
W międzyczasie na małej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na małym ogniu smażymy pozostałą gałązkę rozmarynu po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Po wystudzeniu listki odrywamy i posypujemy nimi zupę.
Pyszna zupka. Nawet nie wiesz jak dawno nie jadlam juz takiej prostej i pysznej ziemniaczanej zupy...ale mi narobilas ochoty :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Bardzo dobrze, że znikła :) teraz mogę od Ciebie odgapić przepis na tą ziemniaczaną, bo nigdy takiej zupy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMajeczko, faktycznie prosta jest banalnie, ale pyszna:)
OdpowiedzUsuńMagdo, a z przyjemnością udostępniam i polecam:)
fantastycznie prosta, muszę ją zrobić bo uwielbiam ziemniaki :D
OdpowiedzUsuńM. cieszę się, że jest nas więcej;)
OdpowiedzUsuńJak robisz bulion?
OdpowiedzUsuńKarolu, różnie, najczęściej włoszczyzna plus cebula, czosnek, przyprawy.
OdpowiedzUsuńA podasz przepis :)?. Nie chciał bym robić bulionu z kostki.
OdpowiedzUsuńKarolu, zazwyczaj na oko - 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 1 por, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu w ziarnach, tymianek, lubczyk, chlust sosu sojowego, łyżka oleju i to zalewam 2 lirami wody. Gotuję w szybkowarze.
OdpowiedzUsuńA ile czasu gotujesz w szybkowarze bo to moje pierwsze podejście do garnka cisnieniowego.
OdpowiedzUsuńKarolu, od momentu kiedy zawór zacznie syczeć trzymam jeszcze 7-10 minut na gazie
OdpowiedzUsuń