Zupa ziemniaczana

niedziela, 10 listopada 2013

Zupa ziemniaczana

Kiedy byłam mała, pewna firma oferująca dania w proszku miała w swojej ofercie zupę ziemniaczaną, którą bardzo lubiłam. Zupa jednak, może to i dobrze, szybko z rynku zniknęła, a niestety zupa ziemniaczana zawsze w domu przegrywała z innymi i nie jadłam jej już tak często. Ostatnio przypomniał mi się ten smak - gęsta, kremowa zupa z kawałkami miękkich ziemniaków. Zupa w proszku nie była już potrzebna, sama zrobiłam sobie pyszną ziemniaczaną.
Składniki na 3 porcje

1 mały por - biała część
1 ząbek czosnku
600 g ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
650 ml bulionu
2 gałązki rozmarynu
sól i pieprz do smaku
1/4 łyżeczki ostrej papryki

W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy pokrojonego w cienkie plastry pora z czosnkiem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 1 gałązkę rozmarynu, przesmażamy 3 minuty. Zalewamy całość gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa będzie się już gotować, zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy garnek pokrywka. Gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozpadną się.
Wyjmujemy z garnka gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem i  papryką. Zagotowujemy.

W międzyczasie na małej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na małym ogniu smażymy pozostałą gałązkę rozmarynu po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Po wystudzeniu listki odrywamy i posypujemy nimi zupę.

11 komentarzy

  1. Pyszna zupka. Nawet nie wiesz jak dawno nie jadlam juz takiej prostej i pysznej ziemniaczanej zupy...ale mi narobilas ochoty :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobrze, że znikła :) teraz mogę od Ciebie odgapić przepis na tą ziemniaczaną, bo nigdy takiej zupy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majeczko, faktycznie prosta jest banalnie, ale pyszna:)

    Magdo, a z przyjemnością udostępniam i polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastycznie prosta, muszę ją zrobić bo uwielbiam ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. M. cieszę się, że jest nas więcej;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Karolu, różnie, najczęściej włoszczyzna plus cebula, czosnek, przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. A podasz przepis :)?. Nie chciał bym robić bulionu z kostki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Karolu, zazwyczaj na oko - 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 1 por, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu w ziarnach, tymianek, lubczyk, chlust sosu sojowego, łyżka oleju i to zalewam 2 lirami wody. Gotuję w szybkowarze.

    OdpowiedzUsuń
  9. A ile czasu gotujesz w szybkowarze bo to moje pierwsze podejście do garnka cisnieniowego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Karolu, od momentu kiedy zawór zacznie syczeć trzymam jeszcze 7-10 minut na gazie

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!