Tarta z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

czwartek, 7 listopada 2013

Tarta z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Droga do żołądka (i serca) mojego Lubego usłana jest pieczarkami:) Odkryłam to ostatnio, podczas wykorzystywania tego, co zalegało w lodówce. Paszteciki z pieczarkami i cebulką tak nim zawładnęły, że wiem, już, jakim daniem mogę go przekupić. Dziś bez przekupstwa, tarta z pieczarkami i cebulką - prosta, szybka, ale pyszna.
Składniki na 2 placki

1 opakowanie ciasta francuskiego
3 duże cebule
3 łyżki octu balsamicznego
400 g pieczarek
3 łyżki sosu sojowego
1.5 łyzki oleju
2 łyżki masła
kilka gałązek świeżego oregano, posiekanego
30 g świeżo startego parmezanu
kilka łyżek mleka
sól i pieprz, wędzona papryka do smaku

Cebule kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy 1.5 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 15 minut. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, sól i pieprz i smażymy kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotową cebulę przekładamy na talerz.
Patelnię przecieramy ściereczką, roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojone w 2-3 mm plastry i smażymy na dużym ogniu, aż pieczarki zezłocą się, a płyn odparuje. Dodajemy sos sojowy, pieprz i paprykę do smaku. Smażymy, aż sos odparuje. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto francuskie kroimy w poprzek na 2 placki. na każdym z nich układamy karmelizowaną cebulę, zostawiając odstęp 2 cm od brzegów ciasta.
Pieczarki mieszamy z serem i oregano. Masę dzielimy na 2 części i układamy na każdym z placków.
Brzegi ciasta smarujemy mlekiem.

Placki pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni, aż zezłocą się brzegi, a ser roztopi.

4 komentarze

  1. Mmm, wygląda baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszna jesienna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie wytrawne wypieki, super ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko, zapraszam na kawałek:)

    Wiewióro, baardzo pyszna:)

    Nashelly, bardzo się cieszę i zapraszam na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!