Zdrowe placuszki z cukinii

sobota, 2 listopada 2013

Zdrowe placuszki z cukinii

Te placuszki z cukinii to kolejny hit w mojej kuchni. W ciągu 2 tygodni jedliśmy je trzykrotnie i mam wrażenie, że ciągle nam mało. Ale możemy się nimi zajadać do woli, bo to zdrowe placuszki. Nie tylko nie smażymy ich a pieczemy, a dodatkowo wykorzystujemy mąkę razową. Dzięki temu możemy zjeść podwójną porcje placuszków, a co! a zapewniam, że o tę drugą porcję będziecie się dopominać;)
Składniki na około 15 placuszków

3 średnie cukinie
100 g sera feta
50 g parmezanu
1 szalotka
3 ząbki czosnku
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/3 szklanki świeżych ziół - u mnie oregano tymianek i bazylia
pieprz do smaku
oliwa

Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy na durszlak. Solimy, mieszamy i odstawiamy, by cukinia puściła wodę - najlepiej zrobić to na kilka godzin przed smażeniem, ewentualnie zostawić cukinię na minimum 30 minut. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody, ściskając porcje cukiniowych wiórków w dłoniach. Przekładamy do miski.

Szalotkę i czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do cukinii. Fetę rozkruszamy, parmezan ścieramy na tarce i też dodajemy do warzyw. Zioła drobno siekamy, dodajemy do masy.
Do masy warzywno-serowej wlewamy roztrzepane jajka, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie, by składniki połączyły się - masa powinna być gęsta, by dłońmi można było formować placuszki. Jeśli będzie zbyt rzadka, dosypujemy mąkę. Przyprawiamy pieprzem do smaku.

Blachę od piekarnika wykładamy folią aluminiową, którą delikatnie smarujemy oliwą. Formujemy kotleciki, które układamy na blasze. Smarujemy je z wierzchu odrobiną oliwy.

Pieczemy placuszki w temperaturze 180 stopni po 12-15 minut z każdej strony (placuszki powinny zezłocić się), po odwróceniu znów smarujemy je oliwą po wierzchu. Podajemy od razu, z ulubionym serkiem, kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem czy tzatzikami.

12 komentarzy

  1. ale wyszły grubaski! takie lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka mi poleciała :-)
    Akurat mam kupione cukinie, chyba zaraz zacznę ścierać na tarce.
    Wyglądają bosko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Magdo, one wyszły trochę cieńsze nią na zdjęciu, kwestia perspektywy, ale są super:)

    Opalanko, dzięki!

    monho, czekam zatem na opinię:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę pysznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie podane!Dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majanko, są super:)

    Wykrywaczu smaku, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. A można je usmażyć na odrobinie oliwy/oleju?
    Fajny przepis, też się dziś skuszę na zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimie, oczywiście, można usmażyć na patelni

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie placuszki to ja zawsze chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zeby nie byc anonimem trzeba sie gdzies zalogowac zeby pisac pod wlasnym imieniem? - nie ogarniam wyboru profilu ;) help:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łucjo, bardzo się cieszę

    Anonimie, pod polem komentarza jest opcja "komentujesz jako" - tam wybierasz profil logowania

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!