Ten chleb króluje w mojej kuchni od kilku tygodni i piekę go już nałogowo, piekę go dla bliskich, bo jest tak pyszny, że warto się nim dzielić. Ma świetnie chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze z pysznymi dodatkami - marchewką i ziarnami. Długo utrzymuje świeżość i jest bardzo sycący. Jeśli szukacie zdrowego pieczywa na jesienne śniadania i kolacje, ten zdecydowanie polecam. Przepis z tego bloga.
Składniki na 1 bochenek
380 g mąki pszennej
150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru
14 g świeżych drożdży
2 łyżeczka soli
150 g mieszanki ulubionych ziaren czy pestek - sezam, mak, amarantus, pestki słonecznika, siemię
1 średniej wielkości marchewka, starta na dużych oczkach
70 g jogurtu naturalnego
250 ml ciepłej wody
Z odrobiny wody, drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn - mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn urósł i zaczął pracować.
W międzyczasie prażymy ziarna na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąki wsypujemy do miski. Dodajemy ziarna i marchewkę. Wlewamy zaczyn i resztę wody, zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach. Kiedy składniki wymieszają się, dodajemy jogurt i sól, wyrabiamy ciasto dalej. Kiedy uformuje się kula, zwiększamy obroty i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Powinno być miękkie, elastyczne, delikatnie lepkie.
Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-11/2 godziny, by ciasto wyrosło, podwajając swoją objętość.
Gotowe ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy bochenek. Można je włożyć do wysmarowanej olejem keksówki lub uformować okrągły lub owalny bochenek. Gotowy bochenek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut, by podwoiło objętość.
Pieczemy chleb w temperaturze 200 stopni przez pierwszych 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy około 23 minut - chleb powinien się zarumienić na wierzchu, a popukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
chleb z marchewką, podoba mi się! bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńwygląda i ślicznie i pysznie! ach ta marchewka!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda i ma fajne kropeczki marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńMagdo, jest pyszny, polecam:)
OdpowiedzUsuńWiewióro, dziekuję
Majanko, :) dzięki!
No tak świetnie wygląda jakby do jakieś castingu startował, :)
OdpowiedzUsuńzjedz_mnie, dzięęęki:)
OdpowiedzUsuń