Pełnoziarnisty chleb sodowy

sobota, 16 listopada 2013

Pełnoziarnisty chleb sodowy

Irish soda bread w wydaniu pełnoziarnistym to moja dzisiejsza propozycja. Chleb jest prosty do zrobienia, wystarczy tylko wymieszać składniki. Jednak warto zaopatrzyć się przed jego przygotowaniem w dwa mniej typowe składniki - melasę i creme de tartar (wodorowinian potasu), które do chleba są potrzebne. A potem tylko łączymy wszystkie produkty, formujemy kulę, nacinamy i pieczemy. Chleb jest inny niż bochenki drożdżowe, nie tylko w smaku, ale i strukturze. Lekko karmelowy w smaku, bardziej zbity, o wspaniałym kolorze. Przepis z książki Wypiekanie chleba krok po kroku Dana Leparda.
Składniki na 1 bochenek

300 ml maślanki lub chudego jogurtu
1 łyżka melasy
220 g mąki pszennej jasnej
220 g mąki pszennej razowej
1 łyżka zarodków pszennych (dałam sezam)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka soli
1/2 łyżeczki creme de tartar (można zastąpić łyżeczką proszku do pieczenia)
1 łyżeczka sody

Maślankę podgrzewamy w garnku z melasą i mieszamy, by melasa rozpuściła się.

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Wlewamy maślankę z melasą i mieszamy  - może być ręka, może być mikserem, choć szkoda go brudzić. Ciasto powinno być zwarte, niezbyt klejące się do dłoni.
Formujemy z ciasta kulę. Bochenek obtaczamy w mące i nacinamy głęboko na krzyż.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut - chleb po postukaniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

7 komentarzy

  1. cudownie wyrośnięty :) kusi bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy melasę można czymś zastąpić? Czy jeśli zastępujemy creme de tartar (gdzie to można kupić?) proszkiem do pieczenia, jego ilość automatycznie wzrasta do 2 łyżeczek? Nie potrzebuje żadnego czasu na wyrastanie? Jak długo utrzymuje świeżość? Jak sądzisz, nadaje się dla dzieci?
    Dużo pytań, ale przepis mnie bardzo zainteresował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. magdo, dzięki!

    MKR, melasę można zastąpić (ciemnym) miodem. Creme de tartar do kupienia w kuchniach świata, ale w razie czego zastąp proszkiem, będzie ok. Chleb nie rośnie, od razu do piekarnika. Świeży był u nas 3 dni, chleb jest bardziej zbity niż puszysty. Jeśli proszek do pieczenia jest dla Ciebie do zaakceptowania, by podawać dziecku, będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ładny, wyrośnięty!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Melasę zastąpiłam miodem, a zarodki prażonymi otrębami, creme zakupiłam - chleb wyszedł bardzo smaczny, rzeczywiście rożny w smaku i strukturze, miła odmiana od tradycyjnego pieczywa. Ogromny plus za czas wykonania. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mkr, bardzo się cieszę, że smakował:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!