Ciasto herbaciane z malinami i jeżynami

wtorek, 30 sierpnia 2011

Ciasto herbaciane z malinami i jeżynami

Ciasto, którego nikt nie planował i nikt się nie spodziewał. Ale ktoś kupił jeżyny, inny ktoś zebrał z ogrodu maliny, wcześniej zaś otworzył puszkę z mlekiem kokosowym. Takich okazji do upieczenia ciasta przegapić nie można. nawet jeśli ma się inne rzeczy w planach. Przepis pochodzi z książki "Nakarm mnie" Billa Grangera, zmodyfikowałam je, poniżej moja wersja. Ciasto jest delikatne, lekko czuć kokosa, jednocześnie przebija się tez nutka cytrynowa, która w owocach wielbię. Świetne na koniec sierpnia!
 Składniki na formę 23x23 cm

Składniki na ciasto:
220 g mleka kokosowego
1 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
180 g miękkiego masła
300 g cukru
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
3 jajka
250 g malin i jeżyn
380 g mąki pszennej

Składniki na krem:
250 g kremowego twarożku waniliowego
75 g masła
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem.

Mleczko kokosowe mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, odstawiamy.
Cukier z żółtkami ubijamy na jasną, kremową masę. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ubijając. wbijamy jajka, po jednym, a następnie wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
Maliny i jeżyny delikatnie oprószamy mąką na sitku, resztę mąki dodajemy do ciasta, miksujemy. Masę wlewamy do formy, na wierzchu rozrzucamy owoce, delikatnie wciskając je w ciasto.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do suchego patyczka 45-50 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia.
Twarożek ucieramy z masłem i skórką cytrynową, by wszystko połączyło się na gładką masę. Wykładamy na wierzch ciasta, równo rozprowadzamy krem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by zastygła.

24 komentarze

  1. Co za zbieg okolicznosci! Wlasnie zastanawialam sie wczoraj, ze cos zaniedbalas Billa Grangera :)) A tu prosze, dzis jego ciasto :)))

    Sliczne to ciasto Korniczku. Od kilku dni juz marzy mi sie wlasnie takie ciasto z owocami. Musze koniecznie upiec.

    P.S. Tak sie wpatruje w ten przepis i zastanawiam gdzie ta herbata? A tu mleko kokosowe :) Ciasto w sam raz do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze najczęściej jest to co jest zrobione nagle, bez planowania.
    Wspaniałe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marta pieczesz bardzo ,ale to bardzo apetyczne ciasto , hm gdzie ty skarbie mieszkasz?nNo wiesz bo może mam rzut beretem do ciebie , oby...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite to ciacho! Ja też lubię nutkę cutrusową w ciastach:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. korniku, ciasto rewelacja!
    wspaniałe. już się czaję, by je upiec któregoś przedpołudnia!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżyny... Marzenie moje w tym roku... Ciasto wygląda bardzo domowo i przekonująco:). Chętnie sięgnęłabym po kawałek:)
    Pozdrawiam Cię gorąco, Korniczku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z owocami i nakrycie z 'cream cheese frosting'.
    Świetne!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majeczko, telepatia!;) też początkowo szukałam herbaty w przepisie, ale z jej braku doszłam o co w nazwie chodziło:) cieszę się, że Ci się podoba i polecam:)

    Grażyno, o tak, zgadzam się w 100%

    Alu, dziękuję! chętnie bym Cię zaprosiła, ale musisz przyjechać do Warszawy:)

    Renato, dziękuję!

    Aśku, dzięki!

    Karmelitko, super, fajnie że Ci się podoba!

    Ewelinko, ja bym się chętnie wymieniła na to Twoje śliwkowe;)

    Holgo, cieszę się, ze trafiłam w Twoje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ono jest śliczne! Urocze i smaczne ciasto :))
    Pozdrowienia Korniczku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oryginalnie z tym mlekiem kokosowym.

    A jeżyny i kremowy twarożek na zwieńczenie - biorę w ciemno. ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne!
    Czy mogę liczyć na wirtualny kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie się bardzo podobają ciasta herbaciane, ale nie mogłam znaleźć dobrego przepisu. Zapamiętam sobie Twój, bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa jestem smaku. Z mleczkiem kokosowym chyba jeszcze nigdy ciasta nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne połączenie, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Też szukałam herbaty w składnikach :) Ale mleko kokosowe jeszcze bardziej mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  16. Majanko, dzięki!

    Słodkosłona, super, chętnie poczęstuję!

    Aniu, nawet dwa!

    Maniu, bardzo mi miło i polecam!

    Aciri, mleczko kokosowe jest wyczuwalne, szczególnie, kiedy ciasto jest bez kremu. Przewija się też nuta cytrusowa:)

    Wykrywaczu smaku, dziękuję!

    Burczymiwbrzuchu, bardzo się cieszę z tego fakty. Nazwa faktycznie myląca, ale ciasto smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda świetnie, idealne na koniec lata :)
    (p.s. fajny widelec! ;p)

    OdpowiedzUsuń
  18. Asiu, dzięki:)

    M., dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. z owocami ciasta to ja bardzo lubie, wiec na takie pysznosci jakie serwujesz z checia sie pisze:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie można! :))))
    Na kolejne babskie spotkanie ( a mam nadzieję, że takie będzie) sobie zamawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Polciu, to ja czekam na to spotkanie, całą blachę ciasta specjalnie dla Ciebie upiekę wtedy:D

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!