Zupa-krem z dyni - składniki
1 kilogram obranej dyni
2 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
8 szklanek wody
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka sosu sojowego
szczypta kardamonu
świeżo starta gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
sól i pieprz do smaku
Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Dolewamy wodę i gotujemy do miękkości 20-30 minut. Dodajemy sos sojowy,
przyprawy i miksujemy wszystko na gładki krem blenderem.
Przelewamy do miseczek,
podajemy z kleksem śmietany.
Jeszcze nigdy nie jadłam zupy kremu z dyni. Zupa wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszna musi być, pominęłabym tylko ziemniaki, nie lubię ich w zupie. Kocham dynię nad życie, ale jeszcze nigdy nie próbowałam robić dyniowego kremu. Koniecznie do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuńJejku, juz dynia! :) Piekna ta zupka. Bardzo polubiłam zupę z dyni.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
przepis wydaje sie byc prosty, ja w końcu zabrałam się za moją dynię i zrobiłam z niej tarte, teraz przygotowanie zupy nie powinno byc dla mnie problemem ;)
OdpowiedzUsuńGrażyno, polecam, zupa z dyni jest smaczna i ma piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńkikimoro, ziemniaki , jak i dynia są miksowane, wiec w sumie ciężko je wyczuć. Zupa krem to u mnie w domu pierwsze danie z dyni co roku:) koniecznie musisz nadrobić:)
Majanko, ja uwielbiam zupy kremy, a dzięki dyni lubię je jeszcze bardziej:)
M., no ba, jedyny wysiłek to obrać dynię:)
Słońce na talerzu, idealne na nadchodzące coraz krótsze dni :D Świetna!
OdpowiedzUsuńArven, dzięki!
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy-krem! Niedawno dotarł do mnie w końcu blender i już nie mogę się doczekać, kiedy znów będą zupy :) póki mam czas korzystam z sezonówek i staram się gotować bardziej 'skomplikowanie'. Zupki zostają na rok akademicki jako ratunek dla żołądka :D
OdpowiedzUsuńZuzo, i ja je uwielbiam:) i faktycznie to ratunek dla żołądka, ale jaki pyszny i szybki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię choć nigdy sama nie robiłam. Czas więc to zmienić:) Bo też uwielbiam zupy - kremy:)I ten kolorek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)