Torcik dyniowy - składniki na tortownicę o wymiarach 21 cm
Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki dyni startej na dużych oczkach tarki
5 łyżek cukru
1 3/4 szklanki mąki pszennej jasnej
3/4 szklanki mąki ryżowej (lub innej, może być pszenna razowa, orkiszowa, owsiana)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleka
Składniki na mus śliwkowy:
500 g śliwek węgierek
duża szczypta cukru Demerara
Składniki na krem kawowy:
250 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek mocnej czarnej kawy (espresso)
Dodatkowo:
1/2 szklanki ulubionej herbaty
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i ubijamy do połączenia składników, dosypujemy cukier. Zmniejszamy moc miksera i cały czasu ubijając dodajemy dynię. Następnie wsypujemy naprzemiennie przesiane suche składniki - mąki, sodę i cynamon oraz wymieszane mleko z olejem. Ciasto będzie dość gęste.
Przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy skórką do dołu na blaszce. Posypujemy cukrem i zapiekamy aż miękną, około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Śliwki studzimy, a następnie miksujemy w malakserze na jednolity mus. Możemy potem przetrzeć je przez sito, by pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając cukier pod koniec ubijania. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mascarpone oraz kawę, miksujemy do połączenia składników.
Ciasto kroimy na 3 blaty. Dolny blat układamy na talerzu i nasączamy delikatnie herbatą. Rozsmarowujemy połowę porcji musu śliwkowego, na niego wykładamy 1/3 kremu i równomiernie rozsmarowujemy. Przekładamy kolejnym krążkiem ciasta, nasączamy, przekładamy musem śliwkowym i kremem. Ostatni krążek ciasta układamy na wierchu i delikatnie nasączamy. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta.
Ciasto schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
UWIELBIAM WSZYSTKO, TAK , TAK-WSZYSTKO, CO ZAWIERA DYNIE...mam jedno pytanie, czy moge pojsc
OdpowiedzUsuń"na skroty" i zamienic pieczone sliwki na konfiture, badz gotowe powidla?? Wiem, ze to lenistwo przeze mnie przemawia, ale coz....czasami tak bywa.. dzieki Kasia.
wygląda cudownie :) Wyjdzie ciasto bez cukru?
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że jak tu zaglądnę z rana to nie pożałuję :) Własnie szukałam inspiracji to jesiennych tortów i proszę! Dynia + śliwka + kawa brzmi super!
OdpowiedzUsuńAnonimie, oczywiście, powidła też będą super
OdpowiedzUsuńMaju, tak