Prosta szarlotka - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
Składniki na ciasto:
200 g zimnego masła
380 g mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
700 g jabłek - antonówek lub szarej renety
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
80 g ciasteczek (amaretti, herbatników lub owsianych)
120 g cukru
Dodatkowo:
1 łyżka mleka
Masło siekamy w kostkę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli zaczynamy łączyć składniki (można ręcznie lub mikserem z płaskim mieszadłem). Dodajemy cukier, sól, ekstrakt oraz żółtka. Krótko wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/2. Mniejszą cześć ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce, większą częścią wylepiamy spód i boki tortownicy (spód foremki wcześniej wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut, wyjmujemy z piekarnika.
Kiedy ciasto się piecze, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w cienkie plasterki. Przekładamy je do miski i mieszamy razem z sokiem z cytryny, cynamonem, kardamonem pokruszonymi ciasteczkami (im drobniej, tym lepiej) i cukrem.
Jabłka przekładamy ma podpieczony spód, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.
Pozostałe ciasto wałkujemy na placek i kroimy je na paski grubości palca wskazującego. Układamy paseczki ciasta w centymetrowych odstępach najpierw w poziomie, a potem w pionie, następnie zapełniając puste miejsca paseczkami ułożonymi poziomo, tworząc kratkę. Wierzch smarujemy mlekiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.
Prosta szarlotka najlepiej smakuje po wystudzeniu z gałką lodów.
wygląda oszałamiająco. zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńcudowna szarlotka z duza iloscia jablek :)
OdpowiedzUsuńProsta, ale wygląda pięknie i wykwintnie :}
OdpowiedzUsuńPiękna)))
OdpowiedzUsuńCoś cudownego!
OdpowiedzUsuńTak właśnie pachnie polska jesień :)
To co najprostsze zawsze jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuń