Sałatka z czarną soczewicą - składniki na 2 porcje
90 g czarnej soczewicy150 g pomidorków daktylowych
1 żółta papryka
1 ogórek wężowy
225 g sera halloumi
4 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Soczewicę płuczemy na sicie i wsypujemy do garnka z wrzącą wodą. gotujemy 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Pod koniec gotowania dodajemy do wody dużą szczyptę soli. Soczewicę odcedzamy i studzimy na sicie, następnie wsypujemy do miski.
Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy. Oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie półplasterki i grillujemy około 4 minut, aż kawałki papryki zmiękną. Dodajemy do soczewicy.
Pomidorki kroimy na pół.
Ogórki kroimy wzdłuż na 3 części i kroimy w ukośne plastry. Ogórki i pomidory dodajemy do warzyw w misce.
Halloumi kroimy w plastry i grillujemy na patelni z dwóch stron, by zezłocił się.
Z 3 łyżek oliwy, miodu, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos, którym zalewamy warzywa. Dokładnie mieszamy, dokładamy plastry sera i delikatnie jeszcze raz mieszamy. Dzielimy na porcje i podajemy.
Wygląda to bosko ! Wszelkie sałatki na ciepło wzbudzają mój zachwyt - a ta ma jeszcze soczewicę, halloumi no i jest bosko kolorowa :D
OdpowiedzUsuń