Ciasto dyniowe - składniki
2 szklanki mąki pszennej
80 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka przyprawy do dań z dyni lub cynamonu
250 g puree dyniowego
80 ml oleju rzepakowego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
110 g cukru
250 ml śmietanki kremówki
Jajka i puree dyniowe miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy cukier i obijamy.
Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną i przyprawą do dań z dyni.
Czekoladę siekamy w kostkę i łączymy z mąką, obtaczamy kawałki czekolady, by nie opadły w cieście na dno.
Na zmianę wsypujemy do ciasta mąkę i wlewamy olej. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do foremki do babki wysmarowanej masłem i obsypanej w środku mąką.
Ciasto pieczemy 45-55 minut - do suchego patyczka, w temperaturze 175 stopni (góra-dół). Studzimy najpierw w foremce, a kiedy ciasto przestygnie delikatnie odwracamy formę i całkowicie studzimy ciasto na kratce.
Kiedy ciasto wystygnie, przygotowujemy kajmak - na patelnię lub do garnka wsypujemy cukier i zalewamy taką ilością wody, by przykryła ona cukier. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru (uważamy, by nie spalić). Zdejmujemy garnek z gazu, wlewamy kremówkę i mieszamy rózgą, by powstała jednorodna mieszanina. Gotujemy, mieszając, tak długo, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję - będzie wolno spływać z łyżki. Kajmak studzimy, a następnie polewamy nim ciasto dyniowe z czekoladą.
Ojej, jak to ciasto smakowicie wygląda ! Zwariowałam, koniecznie muszę wypróbować tego połączenia dyni i kajmaku - przekonałaś mnie do tego przepisu w 1000% ! :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Elegancko i bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuńUpieczone, cudowne:)
OdpowiedzUsuńWłasnie pokrojone. Cudowna konsystencja i super smak.
OdpowiedzUsuń