Ciasto dyniowe z czekoladą i kajmakiem

środa, 14 października 2015

Ciasto dyniowe z czekoladą i kajmakiem

W zeszłym roku piekłam dyniową babkę marmurkową, a w tym roku przyszła pora na ciasto dyniowe z czekoladą. Upiekłam je 3 w ciągu ostatnich tygodni, tu rozdałam, tam zaniosłam i  za każdym razem okazuje się, że podbija serca i żołądki wszystkich, których częstuję. Ciasto ma świetny kolor i czekoladowe piegi i słodki, lepki kajmak na wierzchu. Ciasto trzyma świeżość dzięki puree z dyni, choć w sumie znika w takim tempie, że ciężko się o tym przekonać (choć zjedzone 24 godziny po upieczeniu smakuje jak gdyby dopiero co wyjąć je z piekarnika). Zajadajcie!
ciasto dyniowe, ciasto dyniowe z czekoladą, ciasto dyniowe z kajmakiem

Ciasto dyniowe - składniki


2 szklanki mąki pszennej
80 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka przyprawy do dań z dyni lub cynamonu
250 g puree dyniowego
80 ml oleju rzepakowego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
110 g cukru
250 ml śmietanki kremówki

Jajka i puree dyniowe miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy cukier i obijamy.

Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną i przyprawą do dań z dyni.
Czekoladę siekamy w kostkę i łączymy z mąką, obtaczamy kawałki czekolady, by nie opadły w cieście na dno.
ciasto z dyni, ciasto z dyni z czekoladą, ciasto z dyni z kajmakiem
Na zmianę wsypujemy do ciasta mąkę i wlewamy olej. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Ciasto wlewamy do foremki do babki wysmarowanej masłem i obsypanej w środku mąką.

Ciasto pieczemy 45-55 minut - do suchego patyczka, w temperaturze 175 stopni (góra-dół). Studzimy najpierw w foremce, a kiedy ciasto przestygnie delikatnie odwracamy formę i całkowicie studzimy ciasto na kratce.
ciasto z dynią, ciasto z dynia i czekoladą, babka dyniowa
Kiedy ciasto wystygnie, przygotowujemy kajmak - na patelnię lub do garnka wsypujemy cukier i zalewamy taką ilością wody, by przykryła ona cukier. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru (uważamy, by nie spalić). Zdejmujemy garnek z gazu, wlewamy kremówkę i mieszamy rózgą, by powstała jednorodna mieszanina. Gotujemy, mieszając, tak długo, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję - będzie wolno spływać z łyżki. Kajmak studzimy, a następnie polewamy nim ciasto dyniowe z czekoladą.

4 komentarze

  1. Ojej, jak to ciasto smakowicie wygląda ! Zwariowałam, koniecznie muszę wypróbować tego połączenia dyni i kajmaku - przekonałaś mnie do tego przepisu w 1000% ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Elegancko i bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie pokrojone. Cudowna konsystencja i super smak.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!