Prosta szarlotka

poniedziałek, 26 października 2015

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka - bez prażenia jabłek, kruszonek i innych bajerów. Domowa i prosta, pachnąca cynamonem, najlepsza jeszcze ciepłą z gałką lodów. Robiłam ja dwukrotnie, za każdym razem słysząc zgodne westchnienia rozkoszy jedzących ją osób. Jest naprawdę pyszna, maślane ciasto, kwaskowate jabłka, które podczas pieczenia zamieniają się w mus i gruba kratka na wierzchu. Jeśli szukacie przepisu na to jesienne ciasto, ta prosta szarlotka z pewnością i Was oczaruje. Przepis Liski
Prosta szarlotka z antonówek

Prosta szarlotka - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm


Składniki na ciasto:
200 g zimnego masła
380 g mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
700 g jabłek - antonówek lub szarej renety
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
80 g ciasteczek (amaretti, herbatników lub owsianych)
120 g cukru

Dodatkowo:
1 łyżka mleka

Masło siekamy w kostkę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli zaczynamy łączyć składniki (można ręcznie lub mikserem z płaskim mieszadłem). Dodajemy cukier, sól, ekstrakt oraz żółtka. Krótko wyrabiamy jednolite ciasto.
Prosta szarlotka
Ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/2. Mniejszą cześć ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce, większą częścią wylepiamy spód i boki tortownicy (spód foremki wcześniej wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut, wyjmujemy z piekarnika.

Kiedy ciasto się piecze, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w cienkie plasterki. Przekładamy je do miski i mieszamy razem z sokiem z cytryny, cynamonem, kardamonem pokruszonymi ciasteczkami (im drobniej, tym lepiej) i cukrem.
Prosta szarlotka domowa
Jabłka przekładamy ma podpieczony spód, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.

Pozostałe ciasto wałkujemy na placek i kroimy je na paski grubości palca wskazującego. Układamy paseczki ciasta w centymetrowych odstępach najpierw w poziomie, a potem w pionie, następnie zapełniając puste miejsca paseczkami ułożonymi poziomo, tworząc kratkę. Wierzch smarujemy mlekiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.

Prosta szarlotka najlepiej smakuje po wystudzeniu z gałką lodów.

6 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!