Torcik dyniowy z kremem kawowym

poniedziałek, 5 października 2015

Torcik dyniowy z kremem kawowym

Dynia, kawa, śliwki cynamon...Okazało się, że to świetny pomysł połączyć te wszystkie smaki i tak powstał torcik dyniowy z kremem kawowym ze śliwkowym musem. Ciasto nie jest tak delikatne jak biszkopt, jest cięższe, przyjemnie wilgotne i pachnie cynamonem. Placki przełożyłam musem z pieczonych śliwek węgierek, dzięki czemu nabrały głębszego, bardziej intensywnego smaku i kremem kawowym. Nie tylko dobrze smakuje, ale i apetycznie wygląda, warto spróbować.
Torcik dyniowy z kremem kawowym

Torcik dyniowy - składniki na tortownicę o wymiarach 21 cm


Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki dyni startej na dużych oczkach tarki
5 łyżek cukru
1 3/4 szklanki mąki pszennej jasnej
3/4 szklanki mąki ryżowej (lub innej, może być pszenna razowa, orkiszowa, owsiana)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleka

Składniki na mus śliwkowy:
500 g śliwek węgierek
duża szczypta cukru Demerara

Składniki na krem kawowy:
250 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek mocnej czarnej kawy (espresso)

Dodatkowo:
1/2 szklanki ulubionej herbaty

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i ubijamy do połączenia składników, dosypujemy cukier. Zmniejszamy moc miksera i cały czasu ubijając dodajemy dynię. Następnie wsypujemy naprzemiennie przesiane suche składniki - mąki, sodę i cynamon oraz wymieszane mleko z olejem. Ciasto będzie dość gęste.
Torcik dyniowy z kremem kawowym
Przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.

Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy skórką do dołu na blaszce. Posypujemy cukrem i zapiekamy aż miękną, około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Torcik dyniowy z kremem kawowym
Śliwki studzimy, a następnie miksujemy w malakserze na jednolity mus. Możemy potem przetrzeć je przez sito, by pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając cukier pod koniec ubijania. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mascarpone oraz kawę, miksujemy do połączenia składników.
Torcik dyniowy z kremem kawowym
Ciasto kroimy na 3 blaty. Dolny blat układamy na talerzu i nasączamy delikatnie herbatą. Rozsmarowujemy połowę porcji musu śliwkowego, na niego wykładamy 1/3 kremu i równomiernie rozsmarowujemy. Przekładamy kolejnym krążkiem ciasta, nasączamy, przekładamy musem śliwkowym i kremem. Ostatni krążek ciasta układamy na wierchu i delikatnie nasączamy. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta.

Ciasto schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypujemy cynamonem.

4 komentarze

  1. UWIELBIAM WSZYSTKO, TAK , TAK-WSZYSTKO, CO ZAWIERA DYNIE...mam jedno pytanie, czy moge pojsc
    "na skroty" i zamienic pieczone sliwki na konfiture, badz gotowe powidla?? Wiem, ze to lenistwo przeze mnie przemawia, ale coz....czasami tak bywa.. dzieki Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudownie :) Wyjdzie ciasto bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiedziałam, że jak tu zaglądnę z rana to nie pożałuję :) Własnie szukałam inspiracji to jesiennych tortów i proszę! Dynia + śliwka + kawa brzmi super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimie, oczywiście, powidła też będą super

    Maju, tak

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!