Dżem truskawkowy - składniki na 6 słoiczków
2 kg truskawek6 łyżek cukru
6 łyżek nasion chia
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 laska wanilii
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, większe truskawki kroimy na pół, wszystkie wkładamy do garnka i szerokim dnie. Zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż truskawki puszczą sok.
Wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejnych 5 minut. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy na godzinę - w tym czasie chia napęcznieje i zagęści dżem.
Dżem ponownie wstawiamy na gaz, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ziarenka wydłubane z laski wanilii. Możemy też dodać więcej cukru, jeśli chcemy, by dżem był słodki, dla mnie 6 łyżek było akurat, ale wszystko zależy od truskawek.
Słoiki i pokrywki myjemy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 135 stopni i wyparzamy 10 minut. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kuchenny blat wyłożony gazetą.
Nakładając dżem truskawkowy starajmy się nie ubrudzić góry słoika, jeśli się ubrudzi, wytrzyjmy rant, bo wszelkie zabrudzenia i resztki dżemu mogą ułatwić pojawienie się pleśni.
Dżemy w słoikach przykrywamy kocykiem i zostawiamy na 24 godziny do wystygnięcia.
Nie ma to jak domowy dżem! ;) Taki z chia musi mieć fajną konsystencję :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ciekawy przepis - super pomysł na przetwory :}
OdpowiedzUsuńNie jestem miłośnikiem konsystencji proponowanej przez chia ;)
OdpowiedzUsuńAle tym dżemikiem bym nie pogardziła, oj nie...
jaki super pomysł :)
OdpowiedzUsuńNatalie, ma ma
OdpowiedzUsuńZulu, dzięki
Patysko, a ja właśnie lubię takie "luźniejsze"
Maju, dzięki
Świetny przepis, miałam ziarenka chia więc kupiłam truskawki i zrobiłam. Dżem jest b.smaczny, ma ciekawą lekko żelową konsystencję. Polecam, u mnie wchodzi na stałe do domowych przetworów.
OdpowiedzUsuńMaDa
MaDa, cieszę się, że dżemor przypadł Ci i Twoim kubkom smakowym do gustu:)
OdpowiedzUsuń