Lemoniada imbirowa - składniki
1/2 szklanki cukru3/4+4 szklanki wody
30 g świeżego imbiru (obranego)
3/4 szklanki soku z cytryny (około 5 cytryn)
Z 5 cytryn wyciskamy sok - powinniśmy otrzymać 3/4 szklanki soku.
W garnuszku umieszczamy cukier i 3/4 szklanki wody oraz pokrojony w plasterki imbir. Gotujemy, aż cukier rozpuści się, a woda trochę zmniejszy objętość - około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Do dużego dzbanka przelewamy sok z cytryny, syrop cukrowo-imbirowy (przelewamy przez sito, by pozbyć się imbiru) i dodatkowo 4 szklanki wody. Mieszamy, wstawiamy do lodówki, by lemoniada dobrze się schłodziła.
Lemoniadę imbirową podajemy z lodem i plastrami cytryny.
Fajna ta lemoniada :) Kilka dni temu bylo u nas 35°C! Wtedy uratowalaby mi zycie :))
OdpowiedzUsuńPycha.. ah, jak ja bym teraz wypiła szklankę takiej lemoniady :}
OdpowiedzUsuńCudowne orzeźwienie :)
OdpowiedzUsuńmajko, o, to lemoniada jak znalazł na taki skwar!
OdpowiedzUsuńZulu, polecam:)
Łucjo, dzięki
Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna :)
OdpowiedzUsuńwiosenko, jest:)
OdpowiedzUsuńIzo, dziękuję!
Cudownie orzeźwiająca, również ją robie,w troszkę w innym wydaniu :) koniecznie muszę spróbować twojej:) Pozdrawiam ciepło; Kasia z www.kreatywnepiny.blogspot.com
OdpowiedzUsuńKreatywne piny, polecam:)
OdpowiedzUsuń