Koniecznie dodajcie Amaretto lub likier pomarańczowy, fajnie podbija smak. Mus czekoladowy z awokado można wzbogacić o posiekane migdały czy świeże owoce, ja dla zdrowotności dodałam chia, dzięki czemu jest trochę kremowo, trochę chrupiąco. To przepis na dwie małe porcje, od razu zachęcam do przygotowania z przynajmniej podwójnej, bo ten mus czekoladowy wciąga. Inspiracja z książki Sztuka dobrego jedzenia.
Mus czekoladowy z awokado - składniki na 2 porcje
1 dojrzały banan3 łyżki kakao
1 dojrzałe awokado
1.5 łyżeczki miodu
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki nasion chia
2 łyżki Amaretto
Banana na 10 minut wkładamy do zamrażalnika, by się schłodził.
W malakserze miksujemy kakao z obranym bananem i obranym awokado. Miksujemy na jednolitą masę, dodając wodę i amaretto.
Mus czekoladowy dosładzamy miodem, chwilę miksujemy, dodajemy chia, mieszamy i przekładamy do filiżanek od espresso czy małych kieliszków.
Mus czekoladowy z awokado świetnie smakuje, kiedy chwilę postoi w lodówce, dobrze schłodzony.
Uwielbiam mus z awokado! Twój wygląda fantastycznie a dodatek amaretto musiał totalnie nadać smaku!
OdpowiedzUsuńadziioszku, dzięki i zachęcam do dolania Amaretto;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Wyglada pysznie- piekne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam go - robię identyczny :D
OdpowiedzUsuńno i proszę, jaki pyszny i zdrowy deser!
OdpowiedzUsuńZulu, dzieki
OdpowiedzUsuńperz_a, dziękuję
Karmelitko, wiesz co dobre
Magdaleno, i smaczny!:)
To fakt, ten mus jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńPatysko, :)
OdpowiedzUsuńAnno, tak:)
o, chyba już wiem jak wykorzystam swoje dojrzałe awokado! :)
OdpowiedzUsuńMerenwen, o tak, to najlepsze co może spotkać awokado:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń