Sorbet truskawkowy - składniki na 12 lodów na patyku
650 g truskawek (waga po odszypułkowaniu)1/2 szklanki cukru
1 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
Cukier z wodą umieszczamy w garnku, gotujemy, aż cukier się rozpuści, a płyn zmniejszy objętość o 1/3. Odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki miksujemy na pulpę. Jeśli chcemy mieć gładkie puree, przecieramy je przez sito. Mieszamy truskawki z syropem cukrowym i sokiem z cytryny.
Masę na sorbet truskawkowy przelewamy do foremek, mrozimy kilka godzin, najlepiej przez noc.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńCudowny kolor :)
OdpowiedzUsuńTe lody z foremek mają jeszcze to do siebie, że bardzo wygodnie je się zjada. Też lubię :-)
OdpowiedzUsuńKingo, smaczne, prosta.. chyba nic więcej nie potrzeba:)
OdpowiedzUsuńŁucjo, dziękuję w imieniu truskawek
Beato, zdecydowanie, ten kształt to +100 na wejściu jeśli chodzi o zachwyt;)
Uwielbiam <3 i zazdroszcze foremek, mam podobne, ale nie daja az takiego efektu.
OdpowiedzUsuńPycha ! Domowy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sorbety! Muszę się w końcu zmobilizować i zrobić domowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia zachęcają :-)
OdpowiedzUsuńperz_a, dziękuje, fakt - foremki robią swoje
OdpowiedzUsuńZulu, zdecydowanie
Agato, bardzo polecam
Marzeno, dzięki!
Mają piękny kolor, na pewno są idealne na takie upały, jakie były ostatnio!: )
OdpowiedzUsuńAngie, dziękuję i potwierdzam:)
OdpowiedzUsuń