Babka piaskowa -składniki
150 g miękkiego masła150 g cukru
4 jajka
125 ml mleka
300 g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku na zmianę z cukrem, cały czas ubijając.
Następnie dodajemy ziarenka z wanilii i jeszcze chwile miksujemy, by wanilia wymieszała się z ciastem. wlewamy mleko, miksujemy, by ciasto było jednolite.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta. Ciasto ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem, mieszając ją szpatułką.
Ciasto wlewamy do formy z kominkiem wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone studzimy, wyjmujemy z formy.
Babka piaskowa może być po upieczeniu udekorowana polewą (u mnie czekoladowa), lukrem lub posypana cukrem pudrem.
piękne zdjęcia. cudowna babka.
OdpowiedzUsuńWyszła Ci wspaniała :)
OdpowiedzUsuńU nas piaskowych nie piekło się często, bo Tata nie za bardzo lubi... A ja wręcz przeciwnie :)
Karmelitko, dziękuję
OdpowiedzUsuńgin, znam ten problem - ja kocham czekoladowe wypieki a moja mama nie i każde rodzinne imprezy kiedy chciałabym upiec coś czeko muszę się powstrzymywać;)