Babka piaskowa

piątek, 20 marca 2015

Babka piaskowa

Przyznam szczerze, że babka piaskowa to nie jest jakieś niezwykle znane mi ciasto, kojarzące się z moim dzieciństwem. Zdecydowanie bardziej jest to dwukolorowe ucierane ciasto, które moja mama robiła chyba co tydzień. Postanowiłam więc upiec ją jako przedwielkanocne wprawki. Babka jest super. Delikatna, lekka i mocno waniliowa. Jeszcze nie raz ja upiekę, myślę, że na Wielkanoc też. Przepis z książki kucharskiej Zofii Czerny, z moimi zmianami.
Babka piaskowa

Babka piaskowa -składniki

150 g miękkiego masła
150 g cukru
4 jajka
125 ml mleka
300 g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku na zmianę z cukrem, cały czas ubijając. 
Babka piaskowa
Następnie dodajemy ziarenka z wanilii i jeszcze chwile miksujemy, by wanilia wymieszała się z ciastem. wlewamy mleko, miksujemy, by ciasto było jednolite.

 Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta. Ciasto ucieramy.
Babka piaskowa
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem, mieszając ją szpatułką.

Ciasto wlewamy do formy z kominkiem wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Babka piaskowa
Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone studzimy, wyjmujemy z formy.

Babka piaskowa może być po upieczeniu udekorowana polewą (u mnie czekoladowa), lukrem lub posypana cukrem pudrem.

3 komentarze

  1. piękne zdjęcia. cudowna babka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła Ci wspaniała :)
    U nas piaskowych nie piekło się często, bo Tata nie za bardzo lubi... A ja wręcz przeciwnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmelitko, dziękuję

    gin, znam ten problem - ja kocham czekoladowe wypieki a moja mama nie i każde rodzinne imprezy kiedy chciałabym upiec coś czeko muszę się powstrzymywać;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!