Mój sernik orzechowy dość mocno wyrósł podczas pieczenia, a potem opadł, wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale mimo wszystko chciałam podzielić się z Wami przepisem. Jeśli chcecie zmniejszyć prawdopodobieństwo opadnięcia, upieczcie sernik w kąpieli wodnej.
Sernik orzechowy - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
140 g płatków owsianych górskich90 g masła
750 g sera na sernik (u mnie wiaderkowy)
200 g orzechów włoskich
275 g cukru
3 duże jajka
100 g śmietany 18%
100 g białej czekolady
Zaczynamy od przygotowania orzechowej praliny - 200 g cukru umieszczamy w garnku o szerokim dnie i gotujemy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się stopi. Cukru nie mieszamy, jedynie przekręcamy garnek tak, by płynny już cukier mieszał się z tym w kryształkach.
Płatki owsiane miksujemy w malakserze drobno, polewamy stopionym masłem i wykładamy spód formy. Wyrównujemy spód i chowamy do lodówki na 30 minut.
Ser, śmietanę i resztę cukru (75g) miksujemy, by składniki się wymieszały. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, wbijając kolejne, kiedy poprzednie będzie dobrze wymieszane z masą.
Dodajemy pastę z praliny i chwilę miksujemy, by składniki połączyły się. Ostatnim krokiem jest dodanie roztopionej wcześniej białej czekolady. Tę też tylko chwilę miksujemy z masą serową.
Masę serową wlewamy na owsiany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Sernik orzechowy pieczemy około godziny (lub do suchego patyczka). Studzimy w piekarniku.
a ja lubię oklapnięte serniki! tak jak i piernik z zakalcem! to ciasta z duszą, domowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńorzechy uwielbiam i kiedyś go sobie na pewno upiekę :)
Marianko, dzięki za pocieszenie! mam nadzieję, że Tobie wyjdzie taki, jak miał być:)
OdpowiedzUsuńMoże i oklapnięty, ale ja bym chyba zjadła 10 kawałków! :D W 100% moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńNatalie, bardzo się cieszę
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie kremowy, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńgin, dzięki:)
OdpowiedzUsuń