Naleśniki gryczane to kolejny pomysł na danie podczas detoksu cukrowego.Choć mąka pszenna jest zakazana, kasza gryczana już nie. Więc kasza zmiksowana w młynku na mąkę może być podstawą naszych naleśników. A z czym podać naleśniki, by były sycącym, pełnowartościowym daniem? Ja wykorzystałam połączenie kapusta kiszona i ryba, znane na przykład z tej tarty. Kapustę przesmażyłam z przyprawami, dodałam wędzona rybę i smaczny farsz, który idealnie smakowo wypełnia naleśniki gryczane, gotowy! Przepis na naleśniki z Kwestii Smaku.
Naleśniki gryczane - składniki na 10 naleśników
100 g mąki gryczanej
szczypta soli
2 jajka
300 ml mleka (u mnie owsiane)
2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Mąkę wsypujemy do wysokiego kubka. Dodajemy jajka i sól, wlewamy mleko i miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy olej i jeszcze chwilę mieszamy.
Naleśniki smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu. U mnie była to patelnia o średnicy 24 cm.
Nie raz i nie dwa robiłam juz naleśniki z maki gryczanej :) sa pyszne! choć nie każdemu smakują :)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj ciasto odstawiam na przynajmniej godzinę by maka napęczniała :)
pyszne nalesniki!
OdpowiedzUsuńWiewióro, wypróbuję następnym razem z odstawieniem ciasta
OdpowiedzUsuńMagdaleno, dzięki
O, jakie one są ładne !Nie robiłam jeszcze gryczanych nigdy.
OdpowiedzUsuńMajanko, polecam:)
OdpowiedzUsuńWydają się być trochę bardziej "łamliwe"
OdpowiedzUsuńCenowy, tylko się wydaje, brzegi mogą sprawiać takie wrażenie, bo naleśniki są dość cienkie i delikatne
OdpowiedzUsuń