Co dobrego można przygotować z truskawek poza pysznymi ciastami? Koktajle oczywiście! Dlatego dziś popijamy sobie truskawkowe lassi, bo to świetny sposób na zjedzenie porcji truskawek w pyszny sposób. Lekko wyczuwalna nuta kardamonu nadaje truskawkom bardziej orientalnego smaku Ten napój niesamowicie orzeźwia, jeśli jest dobrze schłodzony, a mi często zastępuje drugie śniadanie.
Składniki na 3 porcje
350 g truskawek
1/3 łyżeczki kardamonu (świeżo zmielonego)
2 łyżki cukru
375 g jogurtu greckiego
50 ml zimnej wody
Truskawki kroimy na ćwiartki, wrzucamy do wysokiego kubka, zasypujemy cukrem wymieszanym z kardamonem i odstawiamy na 20 minut, by puściły sok.
Miksujemy truskawki na jednolitą masę i odkładamy 3 łyżki.
Do reszty truskawek z kubka dodajemy jogurt i wodę, miksujemy całość.
Truskawkowe lassi przelewamy do szklanek i dekorujemy pozostałym musem z truskawek.
Podajemy od razu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCudowny kolor i konsystencja. Coś pysznego !:)
OdpowiedzUsuńświetne:) lubię lassi w wersji truskawkowej nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńKulinarne inspiracje, bardzo polecam:)
OdpowiedzUsuńMajanko, baardzo pysznego
Justyna, jest super, spróbuj:)