Torcik czekoladowy z zaskakującym składnikiem - cukinią. Dzięki jej dodatkowi ciasto jest wilgotne i ciężkie, choć nie takie zakalcowate jak brownie. Wzmacnia też smak czekolady. To nie jest typowy biszkopt, ale ciasto idealnie pasuje jako podstawa tortu. Do tego owocowy krem z serkiem i czekoladą. Tort świetnie się nadaje na pory roku, kiedy brakuje nam świeżych owoców, bo wystarczy dżem - wiśniowy, porzeczkowy czy jagodowy, by nadać mu owocowego smaku.
Zamiast masła do ciasta dodałam olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się dodawać go swoich potraw słodkich i wytrawnych.
Składniki na tort
Składniki na ciasto:
220 g cukru
3 jajka
190 ml oleju rzepakowego
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g mąki pszennej
skórka z 1/2 pomarańczy
220 g cukinii
35 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem:
450 g kremowego serka
130 g białej czekolady
30 g śmietanki kremówki
5 czubatych łyżek dżemu wiśniowego (może być tez porzeczka, malina, jagoda)
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
4 łyżki dżemu wiśniowego
Zaczynamy od przygotowania ciasta:
Cukinię ścieramy na dużych oczkach tartki, mieszamy ze skórką pomarańczową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut, aż powstanie puszysta jasna masa. Wlewamy strużką olej, cały czas miksując.
Proszek do pieczenia, sodę, kakao i mąkę mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej i miksujemy, aż składniki wymieszają się. Dodajemy cukinię, nie przerywając mieszania, a następnie wlewamy wystudzoną czekoladę,. Chwilę jeszcze miksujemy, by składniki połączyły się.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej i wyłożonej (spód) tortownicy o średnicy 21 stopni. Pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 40 minut.
Ciasto studzimy w piekarniku. Okrawamy brzegi i wyjmujemy z foremki, kiedy wystygnie.
W międzyczasie przygotowujemy krem - białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie ubijamy z serkiem i kremówką. Dodajemy dżem i jeszcze chwilę ubijamy. Krem wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Ciasto kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat smarujemy 2 łyżkami dżemu, a następnie wykładamy porcję kremu. rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejnym blatem i smarujemy znów dżemem i znów wykładamy porcję kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy krem na wierzchu i po bokach tortu. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy do czasu podania.Najlepiej ciasto w lodówce zostawić na całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Lubię zastępować masło olejem, łatwiej sobie wtedy wmówić, że ciasto jest zdrowe;)
OdpowiedzUsuńOlga, akurat w przypadku tego ciasta mam wrażenie że olej bardzie pasuje i nie o kaloryczność, a o strukturę chodzi. Ale fakt, coś w tym jest;)
OdpowiedzUsuń