Drożdżowa baba maślana

sobota, 29 grudnia 2012

Drożdżowa baba maślana

Ciasto drożdżowe to ciasto uniwersalne. Baba drożdżowa to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole, strucla drożdżowa pojawia się na Wigilię, a na zwykle, codzienne podwieczorki też często serwujemy najbliższym ciasto drożdżowe. 
Ta babka to babka wykwintna, mocno maślana, pachnąca, napakowana rodzynkami. Delikatna i puszysta. Na małe i duże okazje, na co dzień i od święta. Idealna jeszcze ciepła ze szklanką mleka.
Przepis z książki "Wypieki" Anneki Manning, zmodyfikowany.
Składniki 

500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
140 g cukru
150 g miękkiego masła
185 ml ciepłego mleka
2 jajka
szczypta soli
85 g rodzynek
60 ml mocnego alkoholu (rum, śliwowica, wiśniówka)
12 migdałów bez skórki

Do miseczki wkruszamy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mleka, mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn "urósł" i zrobił się pienisty.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy miękkie masło, pokrojone w mniejsze kawałki. Palcami rozcieramy masło w mące. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach miksera.

Wsypujemy cukier, cały czas wyrabiając, następnie mleko i jajka. Zwiększamy obroty miksera na wyższe. Wyrabiamy ciasto przez 7-10 minut. Będzie ono miękkie, delikatne i nie powinno być lepkie. Przekładamy je do wysmarowanej oliwy miską, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę - ciasto powinno podwoić objętość.

Kiedy ciasto rośnie, rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy łyżką wrzątku i alkoholem. Odstawiamy, by rodzynki napęczniały i wchłonęły płyn.
 Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Chwilę wyrabiamy, a następnie dłońmi formujemy duży prostokątny placek. Posypujemy go po wierzchu rodzynkami i zawijamy w rulon. Wyrabiamy ciasto, by rodzynki rozprzestrzeniły się. Ciasto formujemy w wałek o długości 50-60 cm.

Formę do babki smarujemy olejem i delikatnie posypujemy mąką wewnątrz. na jej dnie układamy migdały.
Wkładamy wałek ciasta, zawijając je w miarę potrzeby i wyrównując wierzch i delikatnie dociskamy, by ciasto oblepiło orzechy na spodzie.
Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia - ciasto powinno powoli wrócić do normalnego stanu po wciśnięciu w niego palca.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy około 35-40 minut - patyczek wbity w ciasto powinien wyjść suchy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, kiedy przestygnie, wyjmujemy z foremki na blaszkę do całkowitego wystygnięcia. Ciasto posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

10 komentarzy

  1. Wspaniale wygląda, przekrój baby mówi wszystko-idealnie upieczona;-)Na pewno pięknie pachnie...Neblina

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, a może by tak babę? Nie piekłam dużo na święta - tak w sam raz powiedziałabym, nie jestem więc ciastem przejedzona i czegoś mi się chce!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciepła ze szklanką mleka.. o tak, zdecydowanie najlepsza opcja

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ jest piękna. Widać, że pyszna, miękka i maślana.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała. wygląda oszałamiająco, tak dostojnie i elegancko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szklanka mleka i śniadanie gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu, jest wciągająca:)

    Ewo, ja piekłam ją na Święta, ale z połowy porcji i słabo wyrosła. Rodzina domagała się powtórki i mimo poświątecznego przejedzenia rodzice wciągnęli ją sami we dwoje, to chyba najlepsza rekomendacja:)

    Asiejko, pyszna:)

    Ervisha, bo to baba przez duże B!:)

    Majanko, jest pyszna i wciągająca:)

    Karmelitko, dziękuję!

    Karolino, śniadanie, podwieczorek i kolacja;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szampańskiej zabawy i Smacznego Nowego Roku :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. flusso, spóźnione dziękuję:)
    Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!